Margit Sandemo †

Margit Sandemo regnes som alle serieforfatteres «mor», og hennes første serie Sagaen om Isfolket er legendarisk. Bokseriene hennes er utgitt i mange land, og mer enn 37 millioner bøker fordelt på over 185 titler har i årenes blitt sendt ut fra trykkeriene. Hun debuterte som forfatter i 1964 og har siden den gang skrevet nærmere 200 bøker. Hun er Nordens mest solgte forfatter. I forbindelse med sin 90-årsdag i 2014 ble Margit tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats som forfatter og bidragsyter til leseglede.

Margit skrev sin første roman i 1963, og skuffelsen var stor da den ble refusert fra forlaget. Samtidig ble manuset foreslått som en føljetong i et ukeblad, og i 1964 kunne man lese De tre frierne i Norsk Ukeblad. I årene som fulgte, ble Margits fortellinger utgitt som føljetonger i flere norske og skandinaviske ukeblader, og de kom senere også ut i bokform. Hun er forfatteren bak Sagaen om Isfolket, Heksemesteren, Sagnet om Lysets Rike, De svarte ridderne, Blålys!, Trollruner og Kiaras saga. Flere av seriene hennes er utgitt både som innbundet og i nyutgivelser. Hun har også gitt ut 39 bøker i serien Margit Sandemos beste føljetonger. I tillegg har hun skrevet en rekke frittstående bøker.

Margit Sandemo ble født 23. april 1924 på Østre Toten, som datter av forfatteren Anders Underdal. Hun er oppvokst i Sverige og skrev sine bøker på svensk. Hun flyttet tilbake til Norge i voksen alder og giftet seg i 1946 med Asbjørn, og de var gift inntil han døde i 1999. Hun sovnet stille inn i sitt hjem i Skåne fredag 31. august 2018.