Den ukjente historien om hverdagsheltene i skyggen av Grunnloven.

En varm vårdag i 1813 er Ambrosia Holmsdatter på vei til Eidsvoll sammen med moren og søsknene sine. Europa er herjet av krig, og i Norge er nøden stor. Ambrosias far er død, og familien må ta farvel med et liv i velstand i byen. Nå venter en ny tilværelse på gården Tråkka, der morens halvbror Hugo Trampe ønsker dem velkommen. Ambrosia blir snart virvlet inn i både dramatikk og kjærlighet, og hun skjønner at de som står henne nær, bærer på mange hemmeligheter.

Akkurat da Ambrosia fikk lirket seg løs, skar et uhyggelig skrik gjennom støv og solstrimer. Så oppdaget Hugo hva hun holdt på med og ble hvitere enn kalk.
«Hva er det du finner på, jente?» ropte han og kastet seg fram. «Du må ikke finne på å gå inn der, Rosi. Han Melvin kommer til å  Aldri, for guds skyld. Kom deg ned med en eneste gang!»

Skrevet av Bente Elisabeth Sandviken, illustrert av Even Bøthun og utgitt av Cappelen Damm. Første bok kom 5.mai 2014, og tiende og siste bok ble utgitt 13. juli 2015.

Forfatteren Berit Elisabeth Sandviken fra Eidsvoll har jobbet som hjelpepleier og journalist. Livserfaring har hun også høstet i Kongo, der hun i flere år var engasjert i hjelpearbeid. Oppholdet resulterte i to dokumentarromaner.

Hun skrev Lass-jenta etter at hun vant Damms manuskonkurranse i 2002 og har etter det gitt ut serien Stormvinder. Ambrosia 1814 er hennes tredje romanserie.