Anmeldelse av Eikegården, av forfatter Stine Langtangen.

En nydelig, spennende og tidsriktig serie jeg absolutt vil anbefale videre!

Eikegården er en serie på 40 bøker som ble utgitt mellom februar 2015 og mars 2021. Serien er forfatter Stine Langtangens debut! Den ble svært godt mottatt, og var en av få serier med handling fra 1600-tallet. Handlingen er fra området rundt Kongsberg og Eiker i året 1650. Forfatteren er nå aktuell med sin tredje serie, kalt Mormors arv, som er en etterfølger av Eikegården. Det må sies at begge seriene kan leses uavhengig av hverandre, men jeg må si jeg gleder meg ekstra til å beynne på den nye! Serien finnes også som lydbok, og har fått en ny forside i den forbindelse.

Husmannsdatteren Selja vekker oppsikt med sitt nydelige vesen og vakre utseende. Både stallkarer og storgårdssønner viser interesse. Men det er bare en mann Selja vil ha. En mann som til tross for sine unge år, har en mørk fortid. Selja og Olai drømmer om et liv på Eikegården, men begge har en fortid som står i veien for den store kjærligheten.
Når odelsgutten Mads i tillegg bryter alle regler og frir til Selja, må hun ta et vanskelig valg. Kan hun fylle rollen som husfrue på den store Olsrudgården? Og hva er viktigst – familiens beste eller den store kjærligheten?

– Du er vakker i kveld. Øynene hans lyste mot henne. – Håret som flommer nedover ryggen, litt krøllet av den fuktige luften? Øynene dine …? Du ser ut som en hulder, vet du det? Jeg har tenkt slik om deg helt siden jeg fant deg i tjernet. Ingen kan se slik ut og bare være en vanlig jente.

Å sluke 40 bøker viste seg som det letteste i verden! Jeg ble så raskt fanget i den verdenen forfatteren har skapt her, at jeg knapt rakk å lese ut en bok før den neste var påbegynt <3

Mange av de første åtte-ti bøkene tar for seg dilemmaet Selja står ovenfor når hun må ta ett valg om hvem hun skal dele livet sitt med. Det er lett å tro at noe slikt gjøres for å dra ut historien for å få den til å vare lengre, men i Eikegården er det absolutt ikke slik. Det hender så mye som bygger ut universet, det er mange mennesker å bli kjent med og det hender noe rundt Selja hele veien.

Jeg har alltid sagt at samtalene i serier er viktige for meg, jeg må høre stemmen til karakterene og det må være en flyt over det. Dette er noe Eikegården så absolutt oppfyller, her har jeg kost meg med hver side.

Noen vil kanskje også spørre om det er for mye med 40 bøker, og der må jeg så absolutt si nei. Det var det ikke. Jeg følte meg faktisk snytt på slutten, ikke at det var løse tråder eller noe lignende, jeg bare ville ha mer! Mer om Selja og det livet hun har skapt for seg selv.

Hele serien handler altså om Selja og de valg hun må ta både i kjærligheten og med tanke på den arven hun bærer i seg. Og når jeg sier arven så er vi inne på det av mystikk og magi denne serien innehar. Noen lesere elsker alt som har med temaet å gjøre, andre ønsker seg minst mulig. Og når det kommer til Eikegården vil jeg si at serien har litt mer enn vanlig overtro og urtekunnskaper som er forventet på 1600-tallet, men ikke så mye, og heller ikke så ofte. Helt perfekt, om du spør meg, som mener at Isfolket hadde for mye. Men igjen, det jo opp til hver og en.

Samlet sett må jeg si at Eikegården har vært en herlig, nydelig, rørende og fengende opplevelse. Det har vært lite med dødtid og gjentakelser til å være førti bøker lang. De røde trådene med handling, hendelser, skumle ting og lykkelige dager har blitt blandet helt perfekt igjennom alle bøkene og jeg sitter igjen med et stort smil om munnen.

Jeg vil absolutt anbefale serien til deg som ønsker ett innblikk i livet i Norge på 1600-tallet, for forfatteren har virkelig maktet å føre meg tilbake i tid. Ønsker du å lese om en sterk kvinne som utsettes for mange prøvelser og ikke alltid tar de rette valgene, men er tro mot seg selv? Ønsker du en serie om hverdagslivet, med sterke vennskap, stor familie og uforutsigbare fiender, ja da er dette serien for deg.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.