1I 1998 skrev Anne Lise Boge første bok på sin serie om Mali, en serie hun tenkte skulle bli på tre bøker. Hun ante ikke hvilken suksess hun skulle få, for kort tid etter var etterspørselen så stor at forlaget måtte gå ut i avisen og be folk vente.

I de 26 bøkene følger vi livet til Mali i Inndalen, Møre og Romsdal, i år 1910. Nitten år gammel får hun tilbud om ekteskap! Johan, odelsgutten på bygdas rikeste gård, har nemlig bestemt seg for at han må ha Mali etter at han ser henne servere i et bryllup. Koste hva det koste vil – noe det gjør – da han tilbyr penger til Malis familie. Mali tar en avgjørelse, og gir samtidig sin egen familie muligheten til å klare seg økonomisk men hennes hverdag blir full av syk kjærlighet, hat og mistro, men hennes drøm om kjærlighet lever. Men når taterfølget ankommer bygda fører lidenskapen henne ut i en synd som kaster skygger over hennes liv.

Mali svever mellom bordene der hun serverer i bryllupet. Det er ikke bare Johan som kaster sitt blikk etter den yndige skikkelsen med det ustyrlige lyse håret og de glitrende brune øynene. Men det er bare Johan som bestemmer seg for at henne må han ha. Henne eller ingen. Enda hun er en fattigtaus og han er odelsgutt på bygdas rikeste gård.
– Vi sel ikkje ongan våre her i Buvika, sier Malis far når bonden på Stornes kommer for å tilby Mali ekteskap med Johan. 

I sin andre serie, Morshjerte, har forfatteren latt hovedpersonen Maren møte Mali, så dersom du vil lese mer om Mali bør du lese Morshjerte.

Serien er skrevet av Anne Lise Boge og utgitt av Egmont Forlag mellom 1998 og 2005. Serien ble altså på 26 bøker. De tre første bøkene ble illustrert av Jarl-Hugo Låstad, deretter tok Harald Nygård over. Nygård tegnet en ny utgave av de tre første, når serien ble utgitt i annet opplag. Det er Nygårds illustrasjoner som har fulgt serien videre, både som innbundet (utgitt fra 2002) og nyutgivelsen fra 2011.

fForfatteren selv er født i 1939 på Grünerløkka i Oslo, hvor hun også vokste opp. Hun er utdannet lærer, fra Oslo offentlige lærerskole, og arbeidet som lærer i osloskolen i 25 år. Hun var også i mange år aktiv i hundemiljøet i Oslo, og drev aktivt med hunder ( golden retriever) i mer enn 17 år. Nå har hun ikke hund lenger, men begge barna har – så hun har fortsatt “nærkontakt” med hunder. Kjærligheten til hund går aldri over, sier hun.

Revmatisme gjorde slutt på lærergjerningen, og ved en tilfeldighet havnet hun i Allers. Det var der Arvesynd så verdens lys, da hun en sommer ble bedt om å skrive årets “sommerroman”. Siden lanseringen av Arvesynd sommeren 1998 har hun skrevet på fulltid.

Anne-Lise har hatt sin Ibsenperiode, men sier at Sigrid Undset er favorittforfatter. Men da hun alltid har vært – og fremdeles er en lesehest, er det mange forfattere hun setter stor pris på. Både norske og utenlandske. Hun tyr ofte til en god krim for å slappe av, men sier hun i grunnen er “altetende” innen litteratur.

Anne- Lise har to voksne barn og fem barnebarn. Familen betyr mye – det gjør også gode venner. Skrivingen betyr også mye, og har i perioder, etter at hun mistet mannen sin brått i 2010, vært rene terapien.

Bøkene i serien, fra første til siste!

Harald Nygårds illustrasjon av de tre første bøkene.

Innbundet utgav, som ble utgitt av Damm fra 2002

Nyutgivelsen fra Cappelen Damm, første bok kom i 2011.