Annonse

1I Oslos mørkeste middelalder utspiller seg et drama som kaster skygger langt fram i tiden – helt til våre dager. Middelalderen i Oslo. For lenge siden hadde Cornelius sagt til henne at mynten hun hadde om halsen var en lykkemynt. Faren hevdet derimot at hun var djevelbesatt. Hun undret seg over om mynten ville gjøre henne lykkelig, eller om den bare ville berge henne fra ulykken.

Her møter vi Sigrid og Cornelius, mens Sigrid ennå bare er et barn. Ingen av dem kan ane hvor skjebnesvangert dette møtet kan bli, eller hvor mye en uskyldig “lykkemynt” han gir henne vil bety for generasjonene etter dem. Kjærlighetens straff: Cornelius er ulykkelig gift med Marit, og forelsket i Sigrid. Følelsene er gjensidige og de innleder et kjærlighetsforhold.

Ubevisst famlet hun med hånden innenfor kjolelivet og grep knugende hardt om lykkemynten. Farens ord sang i ørene hennes:
“Jeg er redd det bor både én og flere djevler i deg, barnet mitt”.
Sølvpengen i hånden hennes føltes underlig varmende og levende. Det var som om den ville si henne noe. For en evighet siden hadde Cornelius smilt til henne og sagt at den var en lykkemynt. Hva slags lykke? Mente han at mynten en gang i framtiden ville gjøre henne lykkelig? Eller skulle den bare berge henne fra ulykken?

Serien ble skrevet av Sverre Årnes og utgitt av Semic/Nordisk Forlag mellom 1984 og 1997. Les mer om forfatteren lengre ned på siden.
Serien ble på 25 bøker og ble illustrert av Knut Westad. Den ble utgitt på nytt av Damm Forlag mellom  og 2004 og 2005 som 13 dobbelt bind. Erlend Tønnesen illustrerte andre utgivelsen.

fSverre Årnes er født i Surnadal 1949, og er den nest eldste av til sammen 6 brødre. Han gikk på Nordmøre Folkehøgskule før han fortsatte på Hamar Off. Lærerskole (4-årig). Han var deretter skolelærer i noen år, bl.a. på Solbakken Folkehøgskole og på Jessheim, før han gikk over til å skrive på heltid i 1978, det har har han vært siden.

I 1983 flyttet han til Rykkinn med samboer. Hun døde våren 1994, og etterlot seg to barn fra et tidligere ekteskap, som nå har gitt Sverre barnebarn. På ferietur til Filippinene ved juletider 1998 møtte han Florlien, som han giftet seg og fikk en datter med. De bor nå i Thailand, hvor Sverre har sin produktive skrivestue.

Sverre beskriver seg selv som først og fremst seriebok-forfatter og skriver på sin hjemmeside at han har skrevet mist 170 romaner i bokform inkludert reutgivelser (okt 2009) og et mindre antall som er klar for utgivelse. Han har også skrevet filmmanus, radiohørespill, tegneseriemanus og artikler. Hans store lidenskap å skrive, regissere og redigere kortfilm, noe han har oppnådd noen internasjonale priser for.

Som seriebok forfatter kjenner vi han som forfatteren bak Blodsbånd, Vaterlandsjenta og Viking. Men han har også gitt ut flere bøker om merkevarehelter som Knut Gribb (5 bøker) og Clay Allison (18 bøker).

Det spekuleres i om Sverre Årnes også er forfatteren bak serien Jordmoren. På sin hjemmeside pressenterer han seg som forfatteren bak minst 163 bøker, inkludert gjennutgivelser. I tillegg til at han er bosatt på Fillipinene og fremdeles produktiv som forfatter, og dette uten at så mye er gitt ut i hans eget navn de siste årene. Sistnevnte stemmer godt overens med forfatterpresentasjonen som var i bok 30 av Jordmoren. Sigrid Lunde som forfatternavnet bak Jordmoren er, er nå ute med serie nummer to, Lokketoner.

Bøkene i serien, fra første til siste.
Nyutgivelsen under.