1Året er 1878, og Cornelia er nylig kommet til Kristiania for å tjene hos en velholden arkitekt. Den overdådige velstanden, de fine kjolene, sølvbestikket og de vakre maleriene er nær ved å ta pusten fra henne. Alt er så annerledes enn det hun er vant med, og arkitekten selv er så flott at hun knapt tør å se i hans retning. En slik herre vil vel ikke ha noe med en tjenestejente å gjøre?

Cornelia bøyde seg fram og bød arkitekten, og han grep sølvgaffelen med det opphøyde monogrammet. Langt borte kunne hun høre stemmen hans som snakket i vei, og de andre som lo. Hendene hennes skalv så hun knapt kunne holde fatet i ro. Så la han gaffelen tilbake, og i det samme strøk hånden hans over hennes. En kort stund så han på henne, og smilet hans fikk henne til å snappe etter luft.

Serien er skrevet av Christin Grilstad Prøis, illustrert av Anders Kvåle Rue og de elleve første bøkene ble utgitt av Damm, de tre siste kom på Cappelen Damm. Serien ble på 14 bøker, og ble utgitt mellom 2007 og 2009.

fForfatteren er født i 1965. Hun har trønderblod i årene, men er bosatt i Svelvik. I en årrekke har hun arbeidet med tekst, teater og musikk, noe som har resultert i flere barnebøker, syngespill og teaterstykker. Cornelia var hennes første romanserie. Hun skriver nå på serien Livets lenker.

Bøkene i serien, fra første til siste.