1Kjærlighet, mystik og dramatikk fra Sande i Vestfold i 1908. Vi møter den stolte og vakre Gabriella på herskapelige Størhøi i Drammen. Hun har gjort skandale og lagt seg ut med representanter for byens sosietet og må nærmest flykte vekk. Med sin uekte sønn, Ole Johan, flytter hun til en gård på bygda. Gabriella er uvillig til å fortelle om fortiden, men oppdager snart at hun ikke er den eneste som verner om hemmelighetene sine: Hun får vite at det to år tidligere skjedde noe forferdelig på Øvre Tronstad, storgården faren har kjøpt til henne. Det viser seg at gården har stått ubebodd innntil nå, men folk i bygda vegrer seg for å snakke om det som hendte der.

Serien er skrevet av Torill Thorup, illustrert av Eline Myklebust Madsen og utgitt av Schisbted Forlag. Første bok ble utgitt juni 2012, og siste bok i serien, nr 15, kom 28. juli 2014.

fTorill Thorup er født i 1976. Hun debuterte med Inga Svartdal i 2004, serien ble på 12 bøker og var ferdig utgitt i 2005. I 2011 begynte Schibsted å gi den ut på nytt. Siden Inga Svartdal har hun skrevet en serie som ble på 22 bøker, Arvesølv, utgitt mellom 2007 og 2010. Nå er hun aktuell med denne nye serien.

Torill er utdannet hjelpepleier, men ble i ung alder ble trollbundet av Sagaen om Isfolket. Etter å ha lest de første bøkene visste hun hva hun skulle bli – romanserieforfatter! Allerede som 20-åring hadde hun planen klare, og i 2002 inngikk hun kontrakt med Schibsted og romanserieforfatter ble yrket. Hennes litterære forbilder er bl.a. Trygve Gulbranssen, Kate Morton og Herbjørg Wassmo.

På spørsmål om hva hun vektlegger når hun skriver, forteller Torill at hun er opptatt av dramatikk.
– Jeg er nok mer dramatiker enn romantiker av natur, innrømmer hun. – Jeg er opptatt av at handlingen skal ha en rød tråd – gjerne flere gåter og hemmeligheter som nøstes opp etter hvert, slik at leserne engasjeres og forhåpentlig får noen overraskelser underveis. Dessuten er det viktig å skape nyanserte personer: ingen er bare snill eller bare ond. Jeg bruker også gjenkjennelsesfaktoren bevisst. Leserne må tro på historien og personene. De skal ha følelsen av å befinne seg midt i handlingen.

– Jeg har alltid vært interessert i historie, og min erfaring er at folk liker å lese om fortiden, fortsetter Torill. – Når jeg skriver, er jeg nøye med at alt skal være historisk korrekt – klesdrakter, mat, tradisjoner og så videre, og under skrivingen av Arvesølv har jeg pløyd gjennom en rekke kulturhistoriske verk og bygde- og slektsbøker. Men jeg tar meg selvfølgelig frihet til å dikte opp gårder, personer og begivenheter, avslutter Torill med et smil – ellers ville jeg jo ikke vært forfatter!

Hentet fra Schibsteds side om forfatteren.

Bøkene i serien, fra første til siste.