En drøm å kjempe for. En drøm å dø for. En drøm som vil forene i tro, håp og kjærlighet. 

Christiania, 1853. Det er en het, varm sommer i hovedstaden. Legedøtrene Amalie og Emmeline Hartmann lever ett liv i luksus blant Christianias sositet. Amalie er nitten år gammel og forelsket. Hun håper at den velstående og kjekke rikmannssønnen Tobias Eide skal fri. 

«Så snudde han seg, og blikkene deres møttes. Amalie snappet etter luft. Det var som om tiden stoppet i noen andpustne sekunder, så hevet han glasset sitt til hilsen. Han drakk dypt fra det, uten å ta øynene vekk fra henne. Så blunket han ertende til henne, og hun så fort vekk. Rødmen skjøt opp i kinnene. Hadde noen sett dem?»

Men Amalie har også en hemmelig drøm: Hun vil bli lege. Men det er en umulig drøm, og i stedet hjelper hun faren, doktor Hartmann, så mye hun kan. Så bryter det ut kolera i byen – og til forskjell fra tidligere år rammer den også borgerskapet. Verden slik Amalie kjenner den, står for fall …

Jentene må kjempe for å gjenopprette familiens ære – og for sine egne drømmer og liv.

Serien skrives av Marianne MacDonald, illustreres av Eline Myklebust Madsen og utgis av Bladkompaniet. Første bok kom 14. september 2015. Det er ukjent hvor lang serien blir. Marianne MacDonald ble født i Oslo i 1974 og har bodd hele sitt liv i byen. Hun er er halvt irsk, gift og jobber som oversetter og frilansjournalist. I 2011 vant hun Schibsted Forlags store romankonkurranse, og slo dermed ut over 100 bidrag. Det var med en skisse fra kolerautbruddet i Christiania i 1853 som bakteppe at hennes bidrag vant. Nå debuterer hun som forfatter med serien Doktorens døtre.

Kjære leser
Jeg vil be deg om en ting: Ikke prøv noen av de medisinske behandlingene som beskrives i denne serien! For oss som lever i det 21. århundre er det rart å tenke på, men på 1850-tallet ble frisk luft regnet som farlig, årelating som sunt, og latin som fryktelig skadelig for kvinners evne til å få barn.
Akkurat den holdningen gjør livet vanskelig for Amalie Hartmann, hovedpersonen i Doktorens døtre. Hun vil så gjerne lære om medisin, men som kvinne har hun ikke adgang til universitetet. For den yngre søsteren hennes, Emmeline, er nok livet som ung, borgerlig frøken lettere: Hun elsker å gå på ball, kle seg i siste mote, og ikke minst flørte med unge herrer.
De to vokser opp på Christianias solside, men stifter snart bekjentskap med byens mørkere sider. For selv om hovedstaden er en by i rask vekst, har de hygieniske forholdene ikke holdt følge, og sykdom bryter stadig ut. De to søstrene får snart behov for både viljestyrke og overlevelsesevne – men til tross for vanskelighetene deres, blomstrer kjærligheten.
Amalie, Emmeline og menneskene rundt dem er oppdiktet, men jeg har forsøkt å gi en så nøyaktig beskrivelse av hovedstaden vår som jeg kan. På samme måte har jeg gjort mitt beste for å sette meg inn i legevitenskapen slik den ble praktisert på søstrenes tid. Og selv om legevitenskapen har endret seg drastisk siden den gang, så er det en ting de som arbeidet innen helse deler, på tvers av århundrene, med dagens utøvere: De ble drevet av ønsket om å hjelpe og lindre.
Jeg håper du blir like glad i de to søstrene Hartmann som det jeg er!
God lesing!
Marianne MacDonald (Hentet fra forlagets side om serien)