Annikki Øvergård et er pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård. De har sammen utgitt romanserien Rosemalt, som nå er en komplett serie på 25 bøker, og for tiden utgir de nå romanserien Anna Fra Røros , som vi enda ikke vet hvor lang blir. Annikki Øvergård var så greie og svarte på noen spørsmål som jeg har sendt dem. Tusen takk for at dere tok dere tid til å svare på mine spørsmål setter stor pris på det.
Grunnen til at jeg stiller spørsmål til forfattere, er for at dere lesere og medlemmene i facebook gruppa mi Romanserier-Lev i en annen verden en stund , skal få bli litt bedre kjent med romanserienes forfattere og hverdagen deres I dag var det altså Annikki Øvergård som tok seg tid til å svare på mine spørsmål.
Kan dere fortelle med egne ord fortelle hva Rosemalt og Anna fra Røros handler om?
Den første serien vår, Rosemalt, handler om Rebekka som er foreldreløs og har vokst opp sammen med bestemoren. Hennes store ønske er å bli malerinne, og hun møter en ny og vanskelig virkelighet da hun må begynne som tjenestepike på en storgård i Østerdalen i stedet. Vi røper vel ikke for mye, om vi sier at hun i løpet av serien får oppleve å oppfylle drømmen sin om å gå malerskole, og at hun vokser seg til å bli en sterk ung kvinne. Kjærligheten opplever hun i møtet med husmannssønnen Ulf, som bor på uhyggelige Gaupli. Serien utspiller seg i slutten av 1880-årene.
Anna er vokst opp i tradisjonen blant de mange sterke kvinnene på Røros, som går hjemme og tar ansvar for hus og hjem, med barn, fjøs og husdyr, mens mennene arbeider i gruva eller smeltehytta. Anna må tidlig ta ansvar på småbruket, der moren sykner hen i sorgen over tapet av Annas far. Selv møter Anna kjærligheten i den unge og litt troskyldige journalisten Johan, som kommer fra Kristiania for å arbeide på Røros. Men det er også en annen mann som får hjertet hennes til å banke litt ekstra, og det får store konsekvenser. Samtidig har hun en drøm å bli en dyktig smed. Denne serien er fra tiden rundt første verdenskrig.’
Har dere noen planer om å skrive romanserier alene, eller blir det Annikki Øvergård videre også hvis det kommer mer?
Vi føler nok at vi har fått til et samarbeid som fungerer så bra oss imellom, at vi foreløpig ikke har noen planer om å skrive noe hver for oss.
Hvordan jobber dere når dere begge to skriver på samme serie? Fortell gjerne litt om hvordan en vanlig arbeidsdag hos dere er
Vi utvikler seriene sammen, diskuterer mye hvordan livene til personene vi skriver om skal utspille seg. Så er det Jan Erik som skriver det første utkastet til nye kapitler, før vi igjen diskuterer om det som er skrevet fungerer. Og da er arbeidet knapt påbegynt. Annikki går igjennom hvert utkast til en ny bok flere ganger, før det går til en konsulent eller redaktør for gjennomlesing og kommentarer. Når vi får manuset tilbake, er det Annikki som tar hovedansvaret for å rette opp og forbedre manuset, før det igjen går til forlaget. Men hele veien diskuterer vi og samarbeider, slik at vi begge skal kunne stå for det ferdige resultatet.
Hva er deres største inspirasjon når dere skriver? Hva får ideene til å flomme, og fingrene til å fyke over tastaturet?
Å, det er nesten vanskelig å si. Det kan være så mye. En god bok vi har lest, med en spennende handling. En serie vi har fulgt med i på fjernsynet. Ting vi selv opplever, eller minner fra noe vi har opplevd før da vi var yngre. Men det viktigste er nok at vi begge er utstyrt med ganske livlig fantasi.
Med så mye research dere gjør for disse romanseriene, er det noen historier dere husker veldig godt å ha lest om, som dere kan dele med oss?
Kanskje ikke noen spesiell historie som vi kommer på sånn i farten, men noe av det vi har lært og fått mange bevis på, er at opp gjennom historien så har det vært mange sterke, kloke og flittige kvinner, som kanskje ikke har fått fullt ut den ære og berømmelse de hadde fortjent.
Hvorfor valgte dere å skrive en romanserie, og ikke en enkeltstående roman?
Du kan nok si at dette var litt tilfeldig. Da vi ble kjent med hverandre så viste deg seg ganske fort at vi begge hadde interesse for denne litteratursjangeren, og siden vi begge var glade både i å lese og å skrive, så fant vi ut at vi ville forsøke å skrive en serie sammen. Resultatet ble Rosemalt, et tema som passet fordi Annikki jo selv har malerutdanning, mens Jan Erik er vokst opp på en gård i Østerdalen.
Etter å ha skrevet i hvert fall èn komplett serie, pluss èn som pågår nå, så må dere ha fått mange tilbakemeldinger i både aviser og av lesere, er det noen av disse som dere har følt har skilt seg litt ekstra ut?
Først og fremst er vi glade for alle de positive tilbakemeldingene fra veldig mange lesere. Ikke noe gleder oss mer enn å få høre at leserne har hatt gode opplevelser av å lese bøkene våre. Blant de litt pussige tilbakemeldingene, er det når vi får høre fra en av leserne våre at hun er mektig irritert fordi vi har tatt livet av en av bifigurene. Det viser jo hvor sterkt mange lesere engasjerer seg.
Har dere noen gang brukt personer fra deres liv, som inspirasjon til en eller flere av karakterene deres? Familie, venner, andre forfattere, lesere?
Vi har nok brukt flere faktiske personer som rollemodeller, men tilpasset så de passer inn i historien. Jan Eriks oldefar var smed og spilte fele, så han er en modell for Annas bestefar, selv om det er ulikheter der også.
Har dere en karakter hver, som dere føler minner veldig om dere selv?
Visse likheter finnes nok. Jan Erik begynte som ung journalist på Røros, i samme avishuset som vi har plassert Annas Johan i. Annikki har bidratt med mye av de samme drømmene om å male, som Rebekka i Rosemalt har. Men noen blåkopi av oss selv er ikke disse personene.
Har dere alltid full fokus på den serien dere skriver på nå, eller sniker det seg inn litt inspirasjon til enda en romanserie av og til?
Vi har jo alltid noen nye ideer som vi snakker om, men hva det konkret blir til, er ikke alltid så godt å vite.
Fortell gjerne litt om den tiden hvor dere fikk beskjed om at dere skulle få gi ut deres første romanserie, hvordan føltes det å få beskjeden?
Da telefonen kom om at forlaget ønsket å diskutere ideen til Rosemalt nærmere, for å gi oss en såkalt intensjonsavtale, var det jo som en drøm som gikk i oppfyllelse. Noe vi ikke helt hadde våget å håpe på, fordi det faktisk er så få som kommer gjennom dette trange nåløyet. I dag er vi glade for at vi den gangen ikke visste hvor mye hardt arbeide som lå foran oss.
Har prosessen rundt det å få gitt ut en romanserie, vært slik dere forventet? Eller har det vært vanskeligere/lettere enn dere forestilte dere?
Først og fremst er det nok mye mer arbeide enn de fleste kan forstille seg. Alle manus skal gås igjennom, endres og forbedre, så mange ganger, og man må venne seg til å få tilbakemeldinger som ikke bare er positive. Vi er heldige som kan være to om dette arbeidet, som for de fleste forfattere er ganske ensomt og veldig krevende.
Jeg vet Jan Erik har skrevet litt noveller under pseudonym før han ga ut romanserier, kan du fortelle litt om hva du har gitt ut før? Har Annikki skrevet/gitt ut noe før også?
Jan Erik hadde en del noveller på trykk i bladet Western tidlig på 1970-tallet. Dette var mens seriehelten Morgan Kane var som mest populær. Novellene ble skrevet før Jan Erik begynte som journalist, for da ble det ikke lenger så mye tid til å skrive annet enn avisartikler. Annikki har skrevet hele livet, og har også skrevet en hovedoppgave på universitetet, men ikke gitt ut noe før nå.
Hva liker dere å gjøre for å koble av mellom skriveøktene?
Vi forsøker å komme oss ut, og nå som vi har fått leilighet på Røros, har vi skiløyper utenfor stuedøra som vi forsøker å benytte oss av gjennom hele vinteren. Ellers har vi stor glede av å lese, og å følge med på spennende serier på TV. God mat og et glass vin hører også med.
Også til slutt. Det nærmer seg jul, og jeg lurer på om dere har en juleoppskrift dere vil dele med oss?
Vi har jo en oppskrift på tradisjonsmat i hver bok av Anna fra Røros, og alle oppskriftene ligger på nettsidene www.ingeborganna.no. Skal vi plukke ut en oppskrift som er enkel og rask å lage og som kan passe i disse førjulstider, så må det bli julekake:
Du trenger (til 2 kaker):
125 g smør
5 dl helmelk
1 pakke gjær
125 g sukker
1 ts malt kardemomme
1 kg hvetemel
150 g rosiner
1 egg til pensling
Slik gjør du:
Smelt smøret og bland i melken, varmes til cirka 35 grader. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Bruker du tørrgjær blandes den i melet. Elt melet med sukker og kardemomme, tilsett væsken. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.
Hev i bollen til deigen er dobbelt så stor, ca. 40 minutter.
Sett stekeovnen på 175 °C. Finn fram en stekeplate dekket med bakepapir, alternativt to godt smurte brødformer som rommer hver seg ca. 2 liter. Vi bruker silikonform, da slipper du å smøre.
Legg deigen på bordet og del i to. Fordel rosinene, rull sammen og elt til en stor rund kake, eller til et avlangt brød som passer i formen. Husk at brødet skal ha plass til å heve i formen. Sett brødene til heving i 30-40 minutter.
Visp sammen egget og pensle kakene. Stek nederst i ovnen til de er gjennomstekte, et godt tips her er å sjekke kjernetemperaturen med termometer, den skal være ca. 95 grader. Hvor lang tid dette tar er avhengig av stekeovnen, vi lot baksten stå i 60 min.
Avkjøl på rist. Julekake smaker ekstra godt med smør og brunost på.
Tusen takk for flotte svar, og takk for en flott oppskrift! Den må testes ut!
Vær den første til å kommentere