Forfatterintervju med Jenny Micko

Nå har vi begynt å poste intervjuer med leserne, og da må vi jo også ha intervjuer med forfatterne 😉 Så nå er det bare å glede seg til flotte intervjuer fremover 😀 Jeg kjenner at jeg synes dette er knakende moro! 😉

Første intervjuobjekt ble Jenny Micko, som har gitt ut trilogien Lydias Løfte, og som i Januar skal gi ut første bok i serien Aftenstjernen. Jeg må innrømme at jeg lo godt da jeg fikk tilsendt noen spørsmål i en PM på Facebook som jeg kunne stille til Jenny. Så dette intervjuet ble et flott førsteforsøk 😀 Tusen takk til Jenny som stilte opp, og svarte på alle spørsmål, og takk til dere som sendte meg noen spørsmål jeg kun stille Jenny 😉

 

 

 1. Du gir jo snart ut en ny romanserie nå, 14 januar kommer Aftenstjernen. Kan du forklare litt om hva den handler om? 

Aftenstjernen handler om Blanca og Lotta, to unger kvinner fra vidt forskjellige kår, men som har mer tilfelles enn hva man først kan tro. Begge føler seg svært ensomme, lengter etter vennskap og kjærlighet og kjemper for det de mener er riktig. I bunnen av historien ligger et mysterium og ulmer, sammen med gamle familiehemmeligheter og en ondskap som nå søker seg opp til overflaten.

Mye av handlingen i Aftenstjernen foregår på det gamle mentalasylet Neevengården. Et sted der mye grufullt skjer, men som også er bebodd av meget fargerike karakterer.

Navnet Aftenstjernen har en dobbel betydning som leserne vil forstå etter hvert.

 

 1. Hva var inspirasjonen din til å skrive om Lotta og Blanca? 

Det hele begynte med Neevengården som i dag heter Sandviken sykehus. Tanken på at kvinner kunne bli sperret inne for å være såkalt hysteriske, at mennesker med utviklingshemning ble sett på som sinnssyke, likeså homofile, er bare skremmende.

Men hva om jeg lager en karakter som ser pasientene for hva de faktisk er? Som ikke klarer å bare se på at medmennesker blir behandlet ille? Ja, hva skjer da? Les Aftenstjernen så får du svaret.

 

 1. Kan du fortelle litt om hvor folk kan gå på en liten vandring i Blanca og Lotta sin verden? Det er i Bergen vet jeg, men kanskje noen som er kjent i Bergen, ønsker å ta en liten spasertur og se seg rundt. Hvor vil du anbefale at de går for å se litt glimt fra Aftenstjernen sin verden? 

Jeg vil anbefale å begynne i Gamle Bergen for å komme i tidsriktig stemning. Husk å spise en skillingbolle, de er legendariske! Et stenkast unna ligger Sandviken sykehus som altså het Neevengården på Blanca og Lottas tid. Følg Fjellveien inn til byen og nyt den flotte utsikten. Nå er det på tide med litt shopping i gågaten i Strandgaten. Stikk gjerne innom Altona for et glass eller en matbit. Til slutt anbefaler jeg å ta turen opp på Høyden for å se om du finner en eller flere vakre gamle villaer. Sist men ikke minst: Nyt en spasertur i Nygårdsparken en stjerneklar aften.

 

 1. Du vant jo en skrivekonkurranse hos Cappelen Damm i 2015, kan du fortelle litt om prosessen rundt dette? Hva slags forarbeid gjorde du, hvor lenge skrev du på denne historien før du sendte den inn? Fikk du noen avslag først? 

Jeg begynte med å gjøre research rundt tematikken jeg hadde valgt. Deretter vokste karakterene frem. I løpet av høsten skrev jeg en halv bok og sendte inn straks etter nyttår. Men selv om jeg vant konkurransen og fikk en intensjonsavtale, var ikke saken i boks helt ennå. Jeg skrev ferdig første boken, men klarte å bevege meg så langt fra sjangeren at forlaget ikke ville satse på historien slik den var. På dette tidspunkt kunne jeg ha mistet motet, men skam den som gir seg. Jeg skrev om hele førsteboken og endelig kunne kontrakten signeres.

 

 1. Vil gjerne høre litt om tiden din etter du vant manuskonkurransen også, hvordan føler du tiden etter har vært? Har det blitt mye mer arbeid enn du trodde? Eller føler du at du var godt forberedt? 

Jeg kan bare beskrive det som en fantastisk reise. Å skrive serieromaner er utrolig masse arbeid, og du har ikke tid til å vente på inspirasjon. Jeg føler likevel at jeg var godt forberedt, og det hjelper selvsagt å ha god støtte fra forlaget.

 

 1. Kan du komme med noen tips til noen av de håpefulle som vil sende inn et manus til et forlag? 

Ikke gi opp! Og ta til deg kritikken og tipsene du får. Om du skal lykkes kan du ikke være hårsår. Les masse bøker, jobbe med språket og lær deg hvordan man bygger opp en historie.

 

 1. Hvis du kan, hadde det vært kjekt å høre litt om hvordan du har jobbet med Aftenstjernen, sammen med redaktører og slik. Hvordan fungerer prosessen fra når du setter deg for å skrive, til førsteboka er klar til å trykkes? 🙂 

Jeg setter meg og stirrer angstfylt på tastaturet, men så plutselig skjer magien og ordene kommer. Heldigvis! Jeg skriver et førsteutkast som blir sendt til min geniale konsulent. Han har mest fokus på handlingen, passer på at det ikke er logiske brister og trekker i bremsen når jeg går for fort frem eller er utydelig. Min like geniale redaktør tar seg primært av språk og passer på at alt er historisk korrekt. Utover det blir manusene språkvasket.

 

 1. Hva er det som er din største inspirasjon når du skriver? 

Mennesker. Vi er jo en ganske forunderlig skapelse. Jeg lar meg inspirere av menneskene rundt meg, men også av samtaler jeg overhører i det offentlige rom, folk jeg ser på gaten eller blir fortalt om. Ingen er trygg i min nærhet!

 

 1. Fortell gjerne om din helt vanlige skrivedag. Hvordan er en normal skrivedag i forfatter Jenny Micko sitt liv? 

Jeg har ni vekkerklokker med pels. Fire hunder og fem katter. De er også mine fantastiske kolleger som tar meg med ut på tur når jeg trenger å lufte hodet, men ellers ligger og snorker fredfullt mens jeg skriver. Jeg jobber dessverre best under press, så når det nærmer seg deadline er det alltid litt panikkartet. Da skriver jeg som oftest fra tidlig morgen til sein kveld, hverdag som helg. Om vi heller skal snakke om hvordan jeg vil at en vanlig skrivedag skal se ut, så er jeg selvsagt en flink pike som jobber jevnt med senkede skuldrer. Men det er altså en løgn.

 

 1. Hvis du vil, og kan, så hadde det vært flott om du delte en oppskrift på en drikke eller noe spiselig, som du tror hadde vært perfekt for leserne dine, når de skal kose seg skikkelig med en av bøkene dine. 

Nå er det heldigvis ikke jeg som har kjøkkentjeneste hjemme hos oss. Men mine veganske pannekaker er det lov å skryte av.

Oppskriften passer til to sultne ulver

 

Ingredienser:

3dl hvetemel

1dl havregryn

1ss bakepulver

1ss sukker

½ tsk salt

5 dl kaldt vann

2 ss neutral olje

Kardemomme etter smak og behag

 

Slik gjør du:

Blande alt det tørre

Vispe inn det våte

La røren svelle i minimum 15 min

Stek i olje og litt kvernet salt

 

Jeg liker å lage små pannekaker med sprø kanter. Jeg lager to eller tre samtidig i pannen, bruker godt med olje og steker på høy varme.

 

 1. Dette er litt utenfor boktema, men jeg vet du er engasjert i dyrevern, og vil gjerne gi deg mulighet til å fortelle litt om dette som du brenner så for 🙂 Kan du fortelle litt om Eris Håp, og hva dere gjør? 

Jeg er styreleder for Eris Håp – Hjelp til dyr i nød, en organisasjon som samler inn penger til tre utvalgte sheltere på Kreta. Tre av mine hunder er adoptert fra Kreta, og det river i hjertet å vite at jeg ikke kan redde alle. De hjemløse dyrene på Kreta går som oftest en grufull skjebne i møte om de ikke blir reddet og tatt inn i et shelter. Pengene vi samler inn går til kastrering, vaksiner, parasittbehandling, veterinærbehandling, kvalitetsfor og regntøy til de frivillige.

 

 1. Fortell gjerne litt om arbeidet dyrebeskyttelsen gjør også. 🙂 

Jeg er frivillig og styremedlem i Dyrebeskyttelsen Bergen som er Norges eldste frittstående dyrevernorganisasjon. På Blanca og Lottas tid hadde man fokus på arbeidshestene, mens vi i dag primært hjelper hjemløse katter og sprer informasjon om godt kattehold.

 

 

Det er også noen spørsmål fra andre i gruppa Romanserier – lev i en annen verden en stund, tusen takk for spørsmålene 🙂

 

 1. Hva er den største forskjellen på å komme fra et lite forlag som Aller, til store Cappelen Damm? -NS

Et større forlag har større ressurser. Når det gjelder Cappelen Damm har de også erfaringen og kompetansen. Jeg kunne ikke følt meg mer trygg på at alt blir gjort for å optimalisere meg som forfatter og gi min serie de beste forutsetninger.

 

    2. I Lydias løfte var det både en katt og en ugle som var vesentlige, vil vi se mer av ditt engasjement for dyr i Aftenstjernen? – NS

I Lydias Løfte hadde dyrene sin egen stemme, slik er det ikke i Aftenstjernen, men selvsagt vil mitt engasjement for dyr merkes. Det gjennomsyrer jo hele mitt liv.

 

    3, Så er det ei som lurer på om du alltid pleier å sprette champagnen på en busstopp, en helt vanlig tirsdag ettermiddag? -MY
Jeg mener at champagne kan sprettes på alle tidspunkter og dager, særlig om man er på roadtrip med to galne forfatterkolleger. MER BOBLER TIL FOLKET!

 

   4. Vedkommende lurer også på hvor ofte (og hvorfor) du går på strutsebesøk? -MY

Min gode venninne og kollega, Monika Yndestad hadde fått nyss om en gård der dyrevelferden ikke var noe å skryte av. Vi bestemte oss for en inspeksjon. Da vi ble tatt på fersken av eieren, måtte jeg spille svensk turist og posere foran de stakkars strutsene.

 

    5. Det går rykter om at mamma Micko har oppskrift på verdens beste “smørgåstårta”? Og at du ikke spiser den.. Fortell gjerne litt om bakgrunnen for det. -MY
Det er så sant som det er sagt. Mamma Micko er smörgåstårtens dronning. Men nå har det seg jo slik at jeg ikke spiser mine venner, og mamma Mickos oppskrift inkluderer både skinke og leverpostei. Det har vi dog klart å løse med en vegetarisk versjon, så nå er det vel på tide med en ny utfordring: Mamma Mickos veganske smörgåstårta.

 

 

       6.  Vedkommende lurer til sist på om du som innflyttet Bergenser, består den fryktede rabarbratesten det har vært så mye blest rundt i det siste? 🙂  -MY

Nei, jeg blir nok deportert dersom Bergen løsriver seg fra Norge. Jeg prøver å skarre innimellom, men responsen tilsier at jeg bør fortsette å rrrrrulle. Vil dog understreke at jeg unngår å tråkke på bekkalokk, går ut med bosset, gleder meg til opplettvær og gjerne tar en utepils med tjommien min.

 

Da avsluttes intervjuet der. TUSEN takk for at du stilte opp, og for at du svarte så sporty på alle spørsmålene, Jenny 😀

=Mimsdal=

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.