Jeg vil tro noen andre enn meg en gang i tiden har lurt på dette med forlagenes forhold til hverandre. Her har jeg forsøkt å kort redegjøre for nettopp dette. I dag to forlag som utgir seriebøkene og de er Cappelen Damm som utgir under merkevaren NorskeSerier, også er det Vigmostad&Bjørke som utgir under merkevaren Bladkompaniet.

Bladkompaniet er et norsk forlag som utga billigbokserier, tegneserier, ukeblader og generell populærlitteratur. Forlaget ble etablert den 2. september 1915. Bladkompaniet ble oppkjøpt av Schibsted AS i 1999 og ble fra 2004 en del av Schibsted Forlagene. Da Vigmostad&Bjørke i 2015 kjøpte opp Schibsted Forlag ble Bladkompaniet tatt frem igjen som navnet på avdelingen som utgir serieromaner.

Schibsted  er eid av Norges største mediekonsern Schibsted ASA. Konsernet har etablerte produkter og rettigheter innenfor mediene avis, fjernsyn, film, forlag, multimedia og mobile tjenester. Selskapet ble grunnlagt av Christian Schibsted i 1839 da han startet en liten virksomhet som boktrykker i Oslo. Ble kjøpt opp av Vigmostad & Bjørke i 2015.

Vigmostad & Bjørke begynte på 1990-tallet da Arno Vigmostad og Arnstein Bjørke startet Fagbokforlaget på studenthybelen. Allmennforlaget Vigmostad & Bjørke så dagens lys 15 år senere. Forlaget har kjøpt opp flere andre forlag, blant annet Schibsted forlag i 2015. De relanserte da merkevaren Bladkompaniet, 100 år etter firmaet ble etablert.

Hjemmet utlyste februar 2018 serieromankonkurranse. Vinneren ble kåret og ble lansert sommeren 2020. I denne perioden ble det inngått samarbeid mellom Bladkompaniet og Hjemmet. Fra høsten 2019 har Hjemmet tatt seg av markedsføring av nye serier, mens Bladkompaniet har stått for det redaksjonelle.


Bonnier AB er et familieeid mediekonsern med base i Sverige. Det har virksomhet i mer enn 20 land, med vekt på Nord-Europa. Bonnierkonsernet omfatter ca 150 foretak. Direktør og konsernsjef er Jonas Bonnier.

Semic/Nordisk Forlag AS var et Bonnier-eid forlag som ga ut tegneserier. I 1994 gav de ut serien Blodsbånd av Sverre Årnes, som første konkurrent til Bladkompaniet. Og i 1996 startet Ulveøyne av Trude Brænne Larssen, men året etter solgte eierne i Bonnier sine tegneserier og bøker til konkurrenten Egmont.

Egmont (inntil 1992 kalt Gutenberghus) er et dansk mediekonsern og en av Skandinavias store mediegrupper. Virksomheten ble startet i 1878 av Egmont Harald Petersen, og har hovedkvarter i København. Egmont produserer og publiserer blant annet ukeblader, magasiner, tegneserier, bøker, film, TV-programmer, lærebøker, spill, elektronisk underholdning og mobiltjenester. Egmontkonsernet har eierskap i mer enn femti norske selskaper.

Egmont Bøker Fredhøi fortsatte å gi ut Ulveøyne. Arvesynd av Anne-Lise Boge hadde blitt antatt av Semic alt i 1996, men ble først utgitt av Egmont Bøker Fredhøi i 1998. I 2002 samlet Egmont sine tre bokforlag i Norge under Damm-kronen, og Egmont Bøker Fredhøi opphørte.

N.W. Damm & Søn AS, oftest bare kalt Damm, er et norsk forlag som utgir skjønnlitteratur, faktabøker og undervisningsbøker. N.W. Damm & Søn AS ble grunnlagt i 1843. Forlaget har siden 1984 vært en del av Egmont-konsernet, og har gjennom oppkjøp og utvidet aktivitetsnivå etter 1990.

J.W. Cappelens Forlag, oftest bare kalt Cappelen, er ett av Norges eldste eksisterende forlag. Cappelen forlag ble stiftet i 1829 av Jørgen Wright Cappelen. Det var privateid frem til 1987, da forlaget ble overtatt av Bonnier Books AB. Det var i år 2000 Cappelen kom med sin første serie, Utvalgt av gudene. 

Cappelen Damm AS er et norsk forlag som ble dannet da forlagene J. W. Cappelens Forlag AS og N.W. Damm & Søn AS slo seg sammen i 2007. Det nye forlaget er eiet i fellesskap av Bonnier og Egmont (50/50). Forlag og bokklubbavdelingene i Cappelen Damm ble samlet i «Cappelen Damm-huset» i avisa Dagbladets tidligere lokaler i Akersgata 47/49 i Oslo i april 2009.


Allergruppen er et internasjonalt mediekonsern som eies av Carl Allers Etablissement AS (CAE) i København, Danmark. Bedriften ble startet i 1873 av Carl og Laura AllerI tillegg til selskapene «Aller Press» og «Aller International» i Danmark eier CAE selskaper i de andre nordiske landene: «Norsk Aller A/S» i Norge, «Aller Förlag» i Sverige og «Aller Julkaisut Oy» i Finland. Kjernevirksomheten er utgivelse av blader og magasiner, nettpublikasjoner og bøker. Aller var et lite forlag når det kommer til serielitteratur, sett i sammenheng med dagens konkurenter Cappelen Damm og Schibsted. I 2017 ble forlaget lagt ned.


Skrivekrampe Forlag ble etablert av ekteparet Eva Gikling og Simon Milton-Jones i 2009. Forlaget gav ut den 10 bøker lange serien Elvestad og en bok i serien Fjellgården av Gikling selv. Forlaget kom seg aldri inn på markedet og det har ikke kommet noe mer serier fra forlaget.