Fra en til seks på terningen, hvordan jeg bedømmer serier.

Før du fortsetter å lese her er det viktig at du husker på to ting. Disse karakterene er det jeg som gir noe som betyr at det er min mening, og min bedømmelse ut fra akkurat det jeg liker. Vi liker ulike ting, og det er flott!

Videre må du også huske på at det som utgis i dag har en gjennomgående god kvalitet! Forlagene arbeider sammen med forfatter for å gjøre serien best mulig, gjerne i flere år før vi får første bok i hendene. Husk nå på at av landets ca. 5,5 millioner innbyggere er det ca. 50 som skriver serier, det er et trangt nåløye å komme igjennom, og kun de beste får utgitt sin serie. En utgitt serie er derfor et kvalitetsstempel i seg selv.

Så over til hvordan jeg vurderer seriene:

En usedvanlig god leseopplevelse!
En meget god leseopplevelse!
En god leseopplevelse.
En grei leseopplevelse, med noen feil og mangler.
En lite grei opplevelse, med flere feil og mangler.
En usedvanlig dårlig leseopplevelse.

En ener eller toer fra meg betyr gjerne at opplevelsen var skuffende. Det mangler flyt i teksten, dialogene fremstår som kunstige og karakterene i boken mangler dybde. Gjentakelser og repetisjon kan også spille inn her, det samme med ord og fraser som gjentas for ofte, slik at jeg ender opp med å irriterer meg over dem. Slår alle disse inn samtidig blir lesegleden borte for meg. Forskjellen mellom en ener og en toer er derimot stor, og som oftest handler det om at en bok som står til en ener hos meg ikke blir lest ferdig ..

En treer derimot betyr at jeg mener boken er godt bearbeidet, som har det en seriebok skal ha; En fin historie som skaper nysgjerrighet og gode følelser. Men heller ikke noe mer.

En firer betyr at jeg har latt meg rive med, med latter, tårer eller sinne. Dialogene er gode og personene vi møter er fargerike og ektefølte.

En femmer betyr noe ennå mer, her begynner det å bli vanskelig å legge fra seg boken. En slik bok setter fart på fantasien min og opptar tankene mine, selv når jeg ikke leser.

En sekser betyr at boken har det lille ekstra, gjerne som et slags overraskelsesmoment, hvor jeg blir tatt på senga av handlingen og gjerne må bla meg bakover for å inne ut hva jeg nettopp leste. En bok og serie jeg vil lese igjen, og aldri kvitte meg med!

Terningkast på en hel serie

Til sist noen ord om å velge en terning for en hel serie. Dette er noe jeg synes er vanskelig fordi det er sjeldent hver eneste bok i en serie er like gode og får samme terningkast. Bøker i en og samme serie kan jo strengt talt få alt fra sekser til ener. Derfor legger jeg større vekt på hva jeg sitter igjen med når serien er lest ut. På den måten vil forklaringene over også gjelde, en serie som står til terningkast seks er en serie som har alt, en serie som slukes, en som ikke kan komme i postkassen fort nok, en som aldri skal selges, en som absolutt kommer til å leses igjen.

Samtidig kan også en god serie få terningkast fire sammenlagt, noe som betyr at jeg har latt meg rive med, med latter, tårer eller sinne. Jeg sitter igjen med følelsen av å ha blitt underholdt godt og blitt kjent med både karakterene og stedene i serien. Det er kanskje ikke den første jeg anbefaler videre til noen som aldri har lest en serie, men det er så absolutt en god serie med masse herlig underholdning, som er verdt å lese på alle måter.

Jeg håper dette var ett oppklarende innlegg, og tenker videre at jeg skal bli flinkere til å skrive ned noen tanker når jeg først leser en bok, for det gjør jeg jo faktisk ganske ofte! En oversikt over alle finner du ved å klikke her.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.