Pipervika, Christiania 1862. Lukten av lim ligger tung over fattigkvarterene. Sytten år gamle Malene gjør seg så usynlig hun kan der hun skynder seg hjemover. Fra Akershus festning hører hun sleggekastene drønne i fjellet. Treskoene smeller mot den frosne bakken. Fingrene er numne etter en lang dag i fyrstikkfabrikken. Når som helst kan svovelsyken også ramme henne. Den som ikke tar liv, men ansikter. Malene er uvitende om at hun følges av øyne som allerede har staket ut en helt annen kurs for henne. Den fryktede hestevognen nærmer seg. Lite vet Malene om at hun snart skal tvinges til å ta utenkelige valg. 

– Jeg ville mye heller hatt foreldre, slik som deg.
– Unnskyld, sa Karoline stille. – Jeg tenkte ikke.
Malene funderte hele veien hjem. Karoline hadde på en måte rett i det hun sa om at hun hadde sitt eget hjem. Likevel ble det ikke det samme når hun måtte dele med broren. Noen ganger tvilte hun på om det fantes en annen for henne et sted, og det plaget henne enda mer at mannen fra marerittene faktisk fantes.
Det kilte plutselig i magen. I mørket som omga henne, var det også en strime av lys. Det hadde et navn; Mattias.

Serien skrives av Monika Nordland Yndestad, illustreres av Eline Myklebust Madsen og utgis av Aller Forlag. Første bok i serien kom 17. februar 2014, og tidlig høsten 2014 ble det ett opphold i utgivelsene på grunn av alvorlig sykdom både hos forfatteren og nærmeste familie. Serien fortsatte våren 2017. Den blir på ni bøker. 

Monika Nordland Yndestad er  født i Os, Bergen i 1964. Hun bor i Bergen med sin mann, og yngste datter. Hun har også fire husdyr. Hun har over 25 års erfaring fra nyhets- og krimjournalistikk, blant annet 14 år i Bergensavisen hvor hun begynte som krimjournalist. Hun har også anmeldt en rekke krimbøker, men sluttet med dette da hun gav ut sin tredje bok. Hun var utgavesjef i Grieg Media (de står bak «Vi over 60» og «Det Gode Liv») men har siden mars 2013 vært forfatter på heltid. 

Hennes første bok «Overdose» fra 2003, er løselig basert på hennes opplevelse av å miste sin egen sønn i overdose. Hennes andre bok «Drapsmysterier fra Bergensområdet», er en lokalhistorisk bok som tar for seg 25 drapssaker i tidsrommet 1839-1994. «Jentene fra balletten» er den første boken om krimjournalisten Alice Bratt, og vant i 2013 Maurits Hansen-prisen – Nytt Blod for beste norske krimdebut. Hun planlegger til sammen syv bøker om krimjournalisten. Fyrstikkpiken er hennes debut som seriebokforfatter.