Gratulerer med dagen Frid Ingulstad

I dag er det 83 år siden Frid Ingulstad ble født i Oslo, og hun har i sin yrkesaktive karrière både arbeidet som radiotelegrafist og flyvertinne. . Vi serielesere kjenner henne best som forfatteren av seriene Kongsdøtrene (1998-2000), Ildkorset (2001-2002), Ingebjørg Olavsdatter (2003-2010) og Sønnavind (2005-d.d.). Hun har også skrevet en rekke andre bøker; barnebøker, nissebøker, faktabøker, biografer og historiske romaner. Totalt har hun nå utgitt nesten 190 titler til sammen, med ett samlet opplag på titalls millioner!!

Gratulerer med dagen kjære Frid!

Sine to siste serier har hun utgitt på Cappelen Damm, ett av Norges største forlag. De skriver at hun det siste tiåret har vært Norges mestselgende og kanskje mest folkekjære forfatter. Da skal det ikke mye til for å vite at vi er mange mange lesere som ønsker henne ett stort gratulerer med dagen!

Kongens fortjenestes medalje

Kongens Fortjenstmedalje er en utmerkelse som gis «til belønning for fortjenester av kunst, vitenskap og næringsliv samt for utmerket forhold i offentlig tjeneste».  Hun har i flere tiår skap leseglede hos det norske folket, og i begrunnelsen for tildelingen står det som følger; «Det er Frid Ingulstads evne til å skape leseglede blant tusener på tusener, hennes evne til å skape glade lesere av dyslektikere, hennes smittende fortellerglede, og hennes uegennyttige arbeid for å spre interesse for norsk historie, som gjør henne fortjent til en utmerkelse og en stor takk fra det norske folk».

Hennes serier

Kongsdøtrene

I Sveariket sitter unge Ingegjerd, datter av kong Olof, og drømmer om den staute, norske kongen Olav Haraldson. Hun har aldri truffet ham, men ryktene sier at han er modig og vakker – akkurat en slik ektemann som en kongsdatter kunne tenke seg. Ingegjerd blir besatt av tanken på å ekte Olav, men faren hennes har helt andre planer. Han vil gifte henne bort for å befeste en fredsavtale med en russisk storfyrste. Ingegjerds søster, Astrid, håper at faren vil velge fyrsten i Kiev, for hun er selv interessert i den vidgjetne norskekongen. Ingegjerd blir fortvilet. Skal hun aldri få kongen fra sine drømmer?

I 1998 kom serien Kongsdøtrene av Frid Ingulstad. Serien begynte i år 1043, og den ble på 14 bøker og var ferdig utgitt i 2000. I 2007 ble serien utgitt på nytt, denne gang med ny førstebok, og historien flyttes til år 1016. Hver av de totalt 15 bøkene følger livet til en ny kongsdatter, og kan således leses enkeltvis. På bildet over er opprinnelig førstebok til venstre, og nyutgaven til høyre.

Ildkorset

Året er 1647. På Jæren lever 17 år gamle Marine i angst for sin egen stefar. Kveld etter kveld smyger han inn på kammerset og tvinger seg på henne. Marine frykter hun er med barn, men har ingen å betro seg til. Ikke engang kjæresten Einar. Skammen er stor, og loven dømmer strengt. Kan gamlepresten hjelpe henne med sine forbudte svartekunster – eller må Marine bekjenne sin synd og ta straffen?

Serien ble utgitt mellom 2001 og 2002 og ble på 12 bøker. I 2015 ble serien utgitt på nytt, med nye forsider. På bildet over er opprinnelig førstebok til venstre, og nyutgaven til høyre.

Ingebjørg Olavsdatter

Eidsvoll 1352. Ingebjørg er ute og rir når hun kommer over liket av faren, som har vært savnet siden svartedauens dager. Blant levningene finner hun tre gjenstander som vil følge henne som en velsignelse – og en forbannelse… Ingebjørg forelsker seg i Eirik og innleder et hemmelig forhold til ham. Moren aldri vil tillate et giftermål mellom dem. Mor Elin har lagt sine egne planer for datteren…

Ingebjørg Olavsdatter ble utgitt første gang mellom 2003 og 2010. I 2017 ble serien utgitt på nytt, med nye forsider, og gjennutgivelsen er ikke ferdig. På bildet over er opprinnelig førstebok til venstre, og nyutgaven til høyre.

Sønnavind

Året er 1905 og Elise er 18 år, og arbeider på et spinneri ved Akerselva. Sammen med lillesøsteren Hilda forsørger hun familien på seks. Moren er syk og sengeliggende, mens faren holder seg mest ved ølstuene. I etasjen under dem bor Johan, den sterkeste og kjekkeste gutten på Sagene. Han og Elise er  barndomsvenner – og kjærester. En sprengkald januardag finner Elise en liten gjenstand i snøen. Den hendelsen får dramatiske følger for hennes og Johans liv.

Første boken i Sønnavind kom ut i 2005, og er fremdeles i salg, med bok 94 forventet i romjulen 2018. Det er ikke kjent hvor lang serien blir, den er ikke bare den lengste i antall bøker, men også den som har blitt utgitt lengst. Forlaget har flere ganger arrangert Sønnavindvandring, i Elises fotspor. Forfatteren stiller alltid opp, og dette er en begivenhet som alltid tiltrekker seg mange lesere.

Alle bildene av Frid, og bildet av vandringen er hentet fra serieliv.no. 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.