Anmeldelse av Tidløs

Jeg er slått i bakken og en helfrelst fan. May Lis, jeg sier bare WOW!! Tittelen på dette innlegget er hentet fra boken, og jeg er sikker i mitt svar, jeg ville reist bakover – med Malin!

30. oktober ble første bok i May Lis Ruus sin nye serie lansert. Tittelen på serien er Tidløs, og første bok het Allehelgensnatt. Jeg, som mange andre, fikk første boken tilsendt litt før lansering, men jeg sparte den! Så sent på allhelgenskvelden, når barna var lagt og Halloweenpynten hang litt på halvt hold, da satte jeg meg ned i go`stolen. Jeg leste ut den boken den kvelden, jeg la ikke fra meg boken ett eneste sekund!

Allehelgensaften er til alle tider blitt regnet som en magisk og farlig natt. På denne datoen i 2020 er den unge arkeologistudenten Malin omviser i Rosenkrantztårnet på Bergenhus festning. Ved stengetid tar hun en runde ned i den dunkle kjelleren for å finne den sist ankomne – en mann – og den eneste som ikke er kommet opp igjen. 
Men selv i fangehullet er det mørkt og tomt. Med ett hugger en fornemmelse tak i henne. En følelse av ikke å være alene. Hun løfter lykten for å la lyset fortrenge den innerste mørke kroken. Det går et sekund før Malin ser den svarte skyggen. Og enda et sekund før hjernen oppfatter at den beveger seg … 

Tidløs er en serie om tidsreise, og det er akkurat det som skjer nede i kjelleren i Rosenkrantztrånet. Vi skal tilbake til 1591, og det allerede i kapittel to, så dette er ikke den helt store avsløringen for de som ikke har lest ennå. Men måten tidsreisen er gjort på, det får meg virkelig til å smile.

For språket vi bruker i 2020 er ganske annerledes enn det de brukte for over firehundre år siden, og akkurat dette får May Lis til på en nydelig måte. En annen ting jeg frydet meg over var hvordan Malin utvilsomt merker at ting plutselig er annerledes. Ingen støyende trafikklyder, mangel på skiltende rømningsveier og lukter som ikke tilhører Norge i 2020 – vel jeg elsker det. Å få bli med på den ufattelige reisen tilbake i tid, og alt det Malin ser men ikke forstår, er rett og slett elegant gjort. Vel, jeg skal innrømme at jeg på noen få sider var irritert på Malin, for hun MÅ da forstå hva som har skjedd.. Men jeg hadde vel heller ikke trodd om det var meg!

Jeg kommer ikke unna å trekke en kjapp kobling til serien Outlander, hvor Claire reiser fra 1945 til 1743. Men der hvor Claire holder helt tett om hvem hun er og hvor hun kommer fra er dette noe Malin forteller om. Kanskje fordi hun til å begynne med tror at alt er en merkelig form for spøk, men også senere når hun virkelig har forstått at hun har reist i tid viser hun frem mobilen sin og benytter seg av kalkulatoren. Akkurat dette tenker jeg blir spennende fremover, for mens lensherre Rosenkrantz ser på henne med beundring og gjerne vil hjelpe er det andre innenfor festningens murer som ser på Malin som den største trussel og bare vil ha henne vekk.

Noen som virkelig gir meg gåsehud når jeg leser er når flyten mellom dialoger og skildringer, og hovedpersonen(e)s tanker er så godt arbeidet med at det rett og slett gir et driv i seg selv. Her er dette tilstede hele veien! Jeg både ser og lukter Bergen by i 1591! Også må jeg jo si at det hjelper med alle bilder og videoer som May Lis deler på Tidløs sin Facebookside.

Det er altså ikke bare tidsreisen i seg selv som holder denne boka oppe, det er svært gode beskrivelser og dialoger. Men også alle de ulike personene Malin møter på sin vei. Her er altså mektige mennesker rundt Malin som vil henne vel, mens det samtidig også virker å være en stor trussel der. Og på kort tid blir hun også kjent med noen av tjenestefolkene på festningen, og en lege hun absolutt har null medisinsk tiltro til.. Men det store spørsmålet for Malin er hvem hun kan stole på? Holder det å lytte til magefølelsen?

Denne serie skal jeg så absolutt lese videre, jeg gleder meg allerede! Samlet gir jeg boken en sterk femmer, og det eneste som drar ned er de litt irriterende sekvensene når Malin brukte så altfor lang tid på å skjønne at hun ikke lengre var i 2020 ..

1 Trackback / Pingback

  1. Omtaler av Tidløs – May Lis Ruus

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.