Hvor lang blir serien?

Blir serien lang eller kort? 10 eller 100 bøker?

Dette er et spørsmål som ofte dukker opp, både når nye serier lanseres, men hyppigere nå i det siste vedrørende de seriene som begynne å bli lange. Mange forteller også at de kvier seg for å begynne på nye serier da de ikke vet om det ender opp med 20 eller 80 bøker! For å kunne svare på dette på en best mulig måte vil jeg gjerne forklare litt om hvordan hele prosessen fungerer.

For at det er en prosess som gjør dette til et vanskelig spørsmål å svare på, det er sikkert! Ofte begynne det med en håpefull forfatterspire som sender inn manus til ett eller flere forlag, forlaget ser at det er en historie der og inngår en intensjonsavtale. Nå må forfatterspiren vise at hun/han kan skrive, ta imot veiledning og rettledning fra forlaget, skrive og levere etter fastsatte datoer, og sikkert mye annet som vi lesere ikke får innblikk i.

Jeg skrev at det ofte begynner med en forfatterspire fordi det også kan begynne med en etablert forfatter. Veien videre mot utgitt bok er gjerne den samme. For noen dabber det ut i intet, men for andre blir det kontrakt! Spiren har nå blitt til en kommende forfatter, og arbeidet, det har så vidt begynt. Slik jeg har forstått det ønsker forlagene at forfatteren har minst seks bøker klare når den første lanseres. Slik at bøkene kan komme hyppig i starten. Noen forfattere klarer å opprettholde dette tempoet, men svært ofte blir det noe lengre mellom bøkene etter hvert som serien blir utgitt.

I noen tilfeller er det også slik at forfatteren ikke klarer å holde tempoet man må ha for å utgi en lengre serie, slik at forlaget og forfatteren blir enige om at historien skal fortelles med få bøker. Da skrives disse gjerne ferdig før serien lanseres, slik at forlaget kan gå ut med lengden på serien samtidig som den lanseres. Det kan også være slik at forfatteren selv har en kort historie å fortelle, kanskje seks eller ni bøker, og da blir historien på denne lengden. I slike tilfeller får vi alltid vite lengden, alltid!

Det er alle de andre tilfellene vi ikke får vite det, fordi det ikke er bestemt! Margit Sandemo er et godt eksempel på dette, for hennes serie om Isfolket var planlagt til å bli seks bøker! Som vi alle vet endte serien opp på 47 bøker – heldigvis! Også Anne Lise Boge hadde det klart for seg at Arvesynd skulle bli på tre bøker, nå ble den heldigvis på 26 bøker. Igjen sier jeg heldigvis, heldigvis for oss som elsket historiene! Andre igjen har i intervju sagt at de har planlagt 40 bøker – men så har serien endt opp på 11 bøker.

Da kommer vi nemlig til ett annet aspekt som spiller inn – salgstall! Det er ikke til å stikke under en stol at økonomi så absolutt spiller inn når det kommer til seriene. Selger ikke serien godt nok vil forlaget raskt vurdere hva som skal gjøres videre. De fleste forfatterne får i dag kontrakt hvor forlaget forplikter seg å utgi 12 bøker, så om slagstallene er dårlige vil forlaget si at 12 er nok. Kanskje er det sviktende salgstall når serien også er godt igang.. Men så lenge serien selger og forfatterne har noe å skrive om, ja så fortsetter gjerne serien.

Trenden blant forlagene i disse dager er at NorskeSerier har de lengste seriene, mens Bladkompaniets serier gjerne er noe kortere. Men heller ikke det er noe fasitsvar, da førstnevnte nå utgir Himmelbrann på 8 bøker og Papirslottet på 12, samtidig som Bladkompaniet har Fredsår på 41 bøker og Thea på 30.

En siste ting jeg hittil ikke har nevnt, men som oftest er grunnen til at serien avsluttes er at forfatteren har fortalt sin historie.
Det er ikke mer å fortelle. Eller kanskje er det slik at en ny historie har dukket opp og presser seg frem. Eller at et barn skal fødes og forfatteren trenger foreldrepermisjon. Eller kanskje er det en annen jobb frister mer.

For også dette med jobb må nevnes her. Det er jo tross alt jobben til forfatterne å skive bøker til oss. En jobb som gir penger til tak over hodet og mat på bordet, og denne lønnen består av ulike deler. En fastlønn som mottas når en bok leveres, og royalties som kommer i mai året etter bøkene kom ut, inntekter av salg av gjennutgivelser, e-bøker og strømmetjenester.

Noen av forfatterne tjener godt, og har til mer enn sukker på grøten. Mens andre igjen har en jobb til for å få endene til å møtes. Jeg nevner både oversetter, journalist, lærer, rektor og ikke minst forfatter av en serie til, når jeg skal ramse opp ting forfatterne gjør ved siden av å skive serie.

Så, om du nå har lest alt dette skal jeg prøve å summere opp;

 • Hvor lang serien blir? Nei si det, det vet vi ikke!
 • Er du lei en lang serie? Stopp å kjøp den, hvis ikke vil den bare fortsette. Du kan kjøpe de du mangler når serien er ferdig utgitt.
 • Om du kan få et hint om hvor lang den blir? Nei, forlagene sier som regel ikke noe før det gjenstår ca to bøker.
 • Hvilke serie som snart slutter? Jo, det står under her.
 • Finner du ikke serien i oversikten under? Vel, da vet vi faktisk ikke!
🔨 Mellom himmel og jord blir på 12 bøker.
💪 Ingeborgs Verden blir på 15 bøker
⚜️ Arvesølv (reutgivelse) blir på 22 bøker
🔨 Anna fra Røros blir på 30 bøker
🏩 Julie blir på 32 bøker
🍁 Eikegården blir på 40 bøker
🛥️ Rederiet blir på 40 bøker
⛵ Skjærgårdsliv blir på 50 bøker
🌅 Rebekka blir på 55 bøker
Forlagene og forfattere har sagt mellom 20 og 30 bøker i seriene Evelinas drømmer, Aftenstjernen, Skjebnestier, Solens barn og Vingeslag.
Gjenklang og Tidløs utgis i sesonger, og det er ikke kjent hvor mange sesonger det blir.
Alle andre serier fortsetter. Så fort det kommer lyd fra forlag eller forfatter vil denne oversikten bli oppdatert.
Inspirert av Inger Monica sin oversikt i Facebookgruppen Romanserier – Lev i en annen verden en stund

Annonse

12 Comments

 1. Ser at Rebekka nærmer seg slutten, og jeg gleder meg til å lese den serien når den er ferdigskrevet. Mangler noen bøker i serien da, men ellers har jeg kjøpt serien i butikk fra og med bok 35. Har kjøpt en del av serien brukt før bok 35

 2. Leser både Sønnavind og Soloppgang , med flere . De to første er veldig lange , noe jeg synes å bli kjedelig. Skulle gjerne sett at de snart er slutt begge to. Krysser fingrene.

  • Soloppgang blir på 100 bøker, det har vært kjent en stund nå. Men Sønnavind vet vi ingenting om ennå…

 3. Jeg elsker å lese.men synes det er greit og vite sånn ca hvor mange bøker en serie blir på .Har mange favoritt forfattere. Så jeg vil ikke nevne noen. Men jeg blir veldig lett revet med i handlingen. Elsker og hater personene. Men det er jo det så er så fint med .en føler seg så nær de.håper på mange gode bøker i fremtiden også.

 4. Trine A. Breidablikk er en storfavoritt hos meg, men likevel er jeg kjempeglad for at du kan si sånn ca hvor mange bøker det blir. Leser ikke lange serier så du hadde tapt meg som leser om den hadde blitt kjempe lang. Det hjelper liksom ikke hvor god en serie er. Å melke på det samme om og om igjen for å gjøre serien lang er direkte skammelig. Takk for Breidablikk, gleder meg til resten av bøkene 😊

 5. Jeg leser Sønnavind og den er snart oppi 100 bøker,når skal den ta slutt? Vil egentlig slutte å lese den men er jo artig å få med slutten også etter så mange bøker.

  • Når den tar slutt? Nei si det… Som det står over her fortsetter seriene så lenge folk kjøper, noe annet svar har ikke jeg.

 6. Hei.Jeg er så spent på hvor lang serien Breidablikk blir?gruer meg til siste boken utgis,det er alltid like trist,nok fordi man blir så gla i alle de vakre gode menneskene som man blir godt kjent med💞🥰Klem fra Hanne

  • Hei, Hanne Berit

   Mine tre tidligere serier har blitt på 30, 30 og 26. Jeg regner med at Breidablikk blir på omtrent det samme … Veldig hyggelig at du liker serien 🙂 Klem fra Trine 🙂

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.