Hvor lang blir serien?

Blir serien lang eller kort? 10 eller 100 bøker?

Dette er et spørsmål som ofte dukker opp, både når nye serier lanseres, men hyppigere nå i det siste vedrørende de seriene som begynne å bli lange. Mange forteller også at de kvier seg for å begynne på nye serier da de ikke vet om det ender opp med 20 eller 80 bøker! For å kunne svare på dette på en best mulig måte vil jeg gjerne forklare litt om hvordan hele prosessen fungerer. Orker du ikke lese alt, så hopp ned til den uthevende teksten lengre ned.

For at det er en prosess som gjør dette til et vanskelig spørsmål å svare på, det er sikkert! Ofte begynne det med en håpefull forfatterspire som sender inn manus til ett eller flere forlag, forlaget ser at det er en historie der og inngår en intensjonsavtale. Nå må forfatterspiren vise at hun/han kan skrive, ta imot veiledning og rettledning fra forlaget, skrive og levere etter fastsatte datoer, og sikkert mye annet som vi lesere ikke får innblikk i.

Jeg skrev at det ofte begynner med en forfatterspire fordi det også kan begynne med en etablert forfatter. Veien videre mot utgitt bok er gjerne den samme. For noen dabber det ut i intet, men for andre blir det kontrakt! Spiren har nå blitt til en kommende forfatter, og arbeidet, det har så vidt begynt. Slik jeg har forstått det ønsker forlagene at forfatteren har minst seks bøker klare når den første lanseres. Slik at bøkene kan komme hyppig i starten. Noen forfattere klarer å opprettholde dette tempoet, men svært ofte blir det noe lengre mellom bøkene etter hvert som serien blir utgitt.

I noen tilfeller er det også slik at forfatteren ikke klarer å holde tempoet man må ha for å utgi en lengre serie, slik at forlaget og forfatteren blir enige om at historien skal fortelles med få bøker. Da skrives disse gjerne ferdig før serien lanseres, slik at forlaget kan gå ut med lengden på serien samtidig som den lanseres. Det kan også være slik at forfatteren selv har en kort historie å fortelle, kanskje seks eller ni bøker, og da blir historien på denne lengden. I slike tilfeller får vi alltid vite lengden, alltid!

Det er alle de andre tilfellene vi ikke får vite det, fordi det ikke er bestemt! Margit Sandemo er et godt eksempel på dette, for hennes serie om Isfolket var planlagt til å bli seks bøker! Som vi alle vet endte serien opp på 47 bøker – heldigvis! Også Anne Lise Boge hadde det klart for seg at Arvesynd skulle bli på tre bøker, nå ble den heldigvis på 26 bøker. Igjen sier jeg heldigvis, heldigvis for oss som elsket historiene! Andre igjen har i intervju sagt at de har planlagt 40 bøker – men så har serien endt opp på 11 bøker.

Da kommer vi nemlig til ett annet aspekt som spiller inn – salgstall! Det er ikke til å stikke under en stol at økonomi så absolutt spiller inn når det kommer til seriene. Selger ikke serien godt nok vil forlaget raskt vurdere hva som skal gjøres videre. De fleste forfatterne får i dag kontrakt hvor forlaget forplikter seg å utgi 12 bøker, så om slagstallene er dårlige vil forlaget si at 12 er nok. Kanskje er det sviktende salgstall når serien også er godt igang.. Men så lenge serien selger og forfatterne har noe å skrive om, ja så fortsetter gjerne serien.

Trenden blant forlagenei årene 2018 til 2021 er at NorskeSerier har de lengste seriene med Sønnavind, Rosehagen og Årringer, mens Bladkompaniets serier gjerne er noe kortere. Men heller ikke det er noe fasitsvar, da NorskeSerier også utgir miniserier på under 15 bøker mens Bladkompaniet har pågående serier som er på rundt 40 bøker.

De siste årene har strømming av lydbøker og e-bøker virkelig skutt fart. Tjenester som Storytel, Fabel og Ebok gjør at lesere kan abonnere for en fast sum i måneden, og deretter lytte alt de ønsker. For forlagene koster det mye penger å få en serie lest inn til lydbøker, samtidig som dette er en utgift de må regne med, da de ikke kan la være i dagens marked. Jo lengre en serie er jo dyrere blir den å lese inn, og akkurat dette kan være med på å korte ned på serienes lengde jevnt over.

En siste ting jeg hittil ikke har nevnt, men som oftest er grunnen til at serien avsluttes er at forfatteren har fortalt sin historie. Det er ikke mer å fortelle. Eller kanskje er det slik at en ny historie har dukket opp og presser seg frem. Eller at et barn skal fødes og forfatteren trenger foreldrepermisjon. Eller kanskje er det en annen jobb frister mer.

For også dette med jobb må nevnes her. Det er jo tross alt jobben til forfatterne å skive bøker til oss. En jobb som gir penger til tak over hodet og mat på bordet, og denne lønnen består av ulike deler. En fastlønn som mottas når en bok leveres, og royalties som kommer i mai året etter bøkene kom ut, dersom bøkene har solgt godt. I tillegg kommer inntekter av e-bøker og strømmetjenester, og kanskje for salg av gjennutgivelser.

Noen av forfatterne tjener godt, og har til mer enn sukker på grøten. Mens andre igjen har en jobb ekstra i tillegg til skrivingen, for å få endene til å møtes. Flere av dem jobber nemlig som oversetter, journalist, lærer, rektor eller kanskje til og med forfatter av en serie til. Og om du da maser på at en serie skal avsluttes, må du også tenke på at det gjør at forfatteren står uten jobb… Pleier du å spørre de rundt seg om de skal slutte i jobben sin? Om de vil stå uten inntekt…….?

Så, om du nå har lest alt dette skal jeg prøve å summere opp;

 • Hvor lang serien blir? Om vi vet, så står den på listen under.
 • Finner du ikke serien i oversikten under? Vel, da vet vi faktisk ikke!
 • Er du lei en lang serie? Stopp å kjøp den, hvis ikke vil den bare fortsette.
💍 Før Demring blir utgitt i sesonger. Sesong 1 blir på 7 bøker
⛏️ Gruvearbeiderens datter blir på 8(10) bøker
🏮Vilda fra verket blir på 8 bøker
🌬️ Vestavind blir på 9 bøker
👩🏻‍🦰 Hittebarnet blir på 10 bøker
🏛️ Elvestaden blir på 12 bøker
🗣 Frids historiske (reutgivelse) blir på 12 bøker
💮 Trønderroser blir på 14 bøker
🌝 Blåmåne blir på 15 bøker
👗 Husmorskolen blir på 15 bøker
🥀 Snøklokker blir på 15 bøker
🎶 Sommervise blir på 15 bøker
💃 Liljas dans blir på 15 bøker
👧🏼 Drømmen om et annet liv blir på 18 bøker
🪽 Gullburet blir på 18 bøker
👙 Feriekolonien blir på 20 bøker
🏩 Hotell Arendal blir på 20 bøker
🏡 Familien på Villa Solgry blir på 20 bøker
🏹 Bueskytteren blir på 20 bøker
👱‍♀️👱🏻‍♂️ Historien om Selma og Magnus blir på 20 bøker
👧👩🏼 Søstre blir på 20 bøker
🙌 Brenninger blir på 22 bøker
🌊 Hav og Himmel blir på 25 bøker
💨 Nordavind blir på 30 bøker
🏠 Vingeslag blir på 30 bøker
👩‍🦯 Aftenstjernen blir på 32 bøker
❄️ Frostrose blir på 32 bøker
🌌 Raija (reutgivelse) blir på 40 bøker
👩🏼‍🍳 Jenny Lyng blir på 45 bøker
🪚 Sagmesterens Barn blir på 50 bøker


🪵 Årringer blir ikke på mer enn 80 bøker, i følge forfatteren
🦌 Evelinas Drømmer blir på ca 45 bøker, i følge forfatteren
🐎 Amber er antatt å bli på 22 bøker I følge forlaget
❄️ Krystallpikene blir på ca 15-25 bøker i følge forfatteren
💨 Sønnavind fortsetter
🧚‍♀️ Alvestad fortsetter

Les mer om lengden på serier her.
Hentet fra Inger Monicas Facebookgruppe

30 Comments

 1. Tror jeg er i mindretall her inne, for jeg begynner aldri å lese en serie før den er komplett og jeg har alle bøkene. Da kan jeg lese i mitt tempo, og slipper å vente på neste bok. Leser også kun en og en serie, aldri fler samtidig.
  Så derfor er det greit for meg å vite hvor lang en serie blir, med andre ord, hvor lenge må jeg vente…..før jeg begynner.
  Ønsker alle en fin lesehøst….

  • jeg er så enig i det du skriver og har praktisert det i flere år. Min mor hadde seriebøker “på hjernen” og jeg fikk de etterhvert, da hun døde for en del år siden overtok jeg ale serier til de ble avsluttet, nå står jeg igjen med Sønnavind (og skrekk og gru den var steget fra 99,90 til 119kr) Jenny Lind og Alvestad. De kom oftere før, så det går sent, bøkene er gode, selv om en god del av innholdet er er “reprise”, kanskje for at vi skal klare å følge med…Hvor mange bøker det kommer i de aktuelle seriene tviler jeg på at forlaget vet selv.Men vi har et valg, vi kan stoppe å kjøpe og låne gratis på biblioteket ….

  • Hei Astri. Om du ikke finner serien i oversikten så vet vi ikke. Altså vet vi ikke…

  • Hei 🙂

   Dette er en fellesmelding til alle som kommenterer på lengden på lange serier….
   De fleste nå klager over at Sønnavind er for lang og må avsluttes, eller Alvestad, eller Årringer… Og til det ønsker jeg å si noen ord:

   Ta Frid Ingulstad som eksempel, hun skriver jo på Sønnavind og har nå fast jobb og tjener godt. Hun har en historie hun trives med å fortelle. Så si meg, hvorfor skal hun si opp jobben sin..?

   Så lenge det finnes lesere som kjøper serien så kommer den til å fortsette, helt til Frid har fortalt det hun ønsker. Eneste måten å vise at du ikke vil lese er å slutte. Slutte å abonnere, slutte å kjøpe..

   Og når det kommer til fremtidige serier, det er ingen som kommer til å bli så lange igjen. Det sier jeg med sikkerhet fordi det at Rosehagen, Flammedans og Sønnavind har blitt så lange som de har, har skapt mye negativitet. Og at lesere skal kvie seg for å abonnere gjør jo at forlaget mister inntekter, og det vil de selvfølgelig ikke. De siste årene har begge forlagene svart at serier blir ett sted mellom 20 og 30 bøker.

   De seriene som lengden er kjent på ligger på siden som heter Hvor lang blir serien?, og den oppdateres daglig!

   Og vet du hva? Av alle de ca 230 seriene som nå er utgitt så er det faktisk bare åtte serier som er lengre enn seksti bøker! Det er seks bøker som er på mellom femti og seksti bøker… En gjennomsnittlig serie? Den er på 20 bøker!

   Hva jeg ønsker å si med denne kommentaren?
   Ikke vær redd for å bli glad i en ny serie, de kommer ikke til å bli lange heretter!

   Alt godt, og god bok ♥

   • Jeg skal ikke klage på lengden av serier, men det er greit å oppdatere serier som nå har fått slutt- siste bok har kommet for Julie, Eikegården, Skjærgårdsliv og Rebekka. De kan fjernes.
    Bare en hyggelig påminnelse.

    • Nå kommer ikke siste bok i Eikegården og Skjærgårdsliv før enn neste fredag, og Julie avlsuttes jo i morgen. Så det blir helt feil å fjerne disse allerede nå. Rebekka som sluttet forrige uke kan også få stå litt lengre, tenker jeg 🙂

   • Jeg syns det er litt synd at det ikke skal komme ut lange serier mer, for hvis serien er god leser jeg gjerne lange serier. Flammedans kunne blitt enda lengre, og sluttet for brått syns jeg. Jeg har også lest korte serier hvor jeg ikke ønsker serien lengre. Lange serier kan bli dyrt, men jeg ville nok ha brukt like mye penger på serier uansett samlet sett tror jeg. Akkurat nå leser jeg ikke på noen lang serie da

 2. Hei!
  Synes Sønnavind burde avsluttes nå, blir for mye reprise og uthaling av serien. Noe er direkte kleint etterhvert.

  • Hei 🙂

   Dette er en fellesmelding til alle som kommenterer på lengden på lange serier….
   De fleste nå klager over at Sønnavind er for lang og må avsluttes. Og til det ønsker jeg å si noen ord:

   Frid Ingulstad, som jo skriver Sønnavind, har nå fast jobb og tjener godt. Hun har en historie hun trives med å fortelle. Så si meg, hvorfor skal hun si opp jobben sin?

   Så lenge det finnes lesere som kjøper serien så kommer den til å fortsette, helt til Frid har fortalt det hun ønsker. Eneste måten å vise at du ikke vil lese er å slutte. Slutte å abonnere, slutte å kjøpe..

   Og når det kommer til fremtidige serier, det er ingen som kommer til å bli så lange igjen. Det sier jeg med sikkerhet fordi det at Rosehagen, Flammedans og Sønnavind har blitt så lange som de har, har skapt mye negativitet. Og at lesere skal kvie seg for å abonnere gjør jo at forlaget mister inntekter, og det vil de selvfølgelig ikke. De siste årene har begge forlagene svart at bøker blir ett sted mellom 20 og 30 bøker.

   Og vet du hva? Av alle de ca 230 seriene som nå er utgitt så er det faktisk bare åtte serier som er lengre enn seksti bøker! Det er seks bøker som er på mellom femti og seksti bøker… En gjennomsnittlig serie? Den er på 20 bøker!

   Hva jeg ønsker å si med denne kommentaren?
   Ikke vær redd for å bli glad i en ny serie, de kommer ikke til å bli lange heretter!

   Alt godt, og god bok ♥

 3. Ja. Sønnavind bør ikke strekkes lenger. Oppdager stadig feil i bøkene som om hun ikke husker hva hun har skrevet tidligere. Det må være tegn på at tiden er moden.

  • Helt enig, slik var Flammedans også. Kjedelig med slike “slurvefeil” for oss som husker hele handlingen. Sønnavind var knallgod til 80 bøker, fra 81 har jeg ikke lest enda og nå vet jeg ikke om det frister.

   • Hei 🙂

    Dette er en fellesmelding til alle som kommenterer på lengden på lange serier….
    De fleste nå klager over at Sønnavind er for lang og må avsluttes. Og til det ønsker jeg å si noen ord:

    Frid Ingulstad, som jo skriver Sønnavind, har nå fast jobb og tjener godt. Hun har en historie hun trives med å fortelle. Så si meg, hvorfor skal hun si opp jobben sin?

    Så lenge det finnes lesere som kjøper serien så kommer den til å fortsette, helt til Frid har fortalt det hun ønsker. Eneste måten å vise at du ikke vil lese er å slutte. Slutte å abonnere, slutte å kjøpe..

    Og når det kommer til fremtidige serier, det er ingen som kommer til å bli så lange igjen. Det sier jeg med sikkerhet fordi det at Rosehagen, Flammedans og Sønnavind har blitt så lange som de har, har skapt mye negativitet. Og at lesere skal kvie seg for å abonnere gjør jo at forlaget mister inntekter, og det vil de selvfølgelig ikke. De siste årene har begge forlagene svart at bøker blir ett sted mellom 20 og 30 bøker.

    Og vet du hva? Av alle de ca 230 seriene som nå er utgitt så er det faktisk bare åtte serier som er lengre enn seksti bøker! Det er seks bøker som er på mellom femti og seksti bøker… En gjennomsnittlig serie? Den er på 20 bøker!

    Hva jeg ønsker å si med denne kommentaren?
    Ikke vær redd for å bli glad i en ny serie, de kommer ikke til å bli lange heretter!

    Alt godt, og god bok ♥

  • Hei 🙂

   Dette er en fellesmelding til alle som kommenterer på lengden på lange serier….
   De fleste nå klager over at Sønnavind er for lang og må avsluttes. Og til det ønsker jeg å si noen ord:

   Frid Ingulstad, som jo skriver Sønnavind, har nå fast jobb og tjener godt. Hun har en historie hun trives med å fortelle. Så si meg, hvorfor skal hun si opp jobben sin?

   Så lenge det finnes lesere som kjøper serien så kommer den til å fortsette, helt til Frid har fortalt det hun ønsker. Eneste måten å vise at du ikke vil lese er å slutte. Slutte å abonnere, slutte å kjøpe..

   Og når det kommer til fremtidige serier, det er ingen som kommer til å bli så lange igjen. Det sier jeg med sikkerhet fordi det at Rosehagen, Flammedans og Sønnavind har blitt så lange som de har, har skapt mye negativitet. Og at lesere skal kvie seg for å abonnere gjør jo at forlaget mister inntekter, og det vil de selvfølgelig ikke. De siste årene har begge forlagene svart at serier blir ett sted mellom 20 og 30 bøker.

   Og vet du hva? Av alle de ca 230 seriene som nå er utgitt så er det faktisk bare åtte serier som er lengre enn seksti bøker! Det er seks bøker som er på mellom femti og seksti bøker… En gjennomsnittlig serie? Den er på 20 bøker!

   Hva jeg ønsker å si med denne kommentaren?
   Ikke vær redd for å bli glad i en ny serie, de kommer ikke til å bli lange heretter!

   Alt godt, og god bok ♥

  • Helt enig, den ble altfor lang, klarer ikke lengre følge med, men gir seg vel ikke før tipp- tipp- tipp – tipp oldebarn kommer. Hun skriver godt, tror en ny serie er på tid nå.

 4. Ser at Rebekka nærmer seg slutten, og jeg gleder meg til å lese den serien når den er ferdigskrevet. Mangler noen bøker i serien da, men ellers har jeg kjøpt serien i butikk fra og med bok 35. Har kjøpt en del av serien brukt før bok 35

 5. Leser både Sønnavind og Soloppgang , med flere . De to første er veldig lange , noe jeg synes å bli kjedelig. Skulle gjerne sett at de snart er slutt begge to. Krysser fingrene.

  • Soloppgang blir på 100 bøker, det har vært kjent en stund nå. Men Sønnavind vet vi ingenting om ennå…

 6. Jeg elsker å lese.men synes det er greit og vite sånn ca hvor mange bøker en serie blir på .Har mange favoritt forfattere. Så jeg vil ikke nevne noen. Men jeg blir veldig lett revet med i handlingen. Elsker og hater personene. Men det er jo det så er så fint med .en føler seg så nær de.håper på mange gode bøker i fremtiden også.

 7. Trine A. Breidablikk er en storfavoritt hos meg, men likevel er jeg kjempeglad for at du kan si sånn ca hvor mange bøker det blir. Leser ikke lange serier så du hadde tapt meg som leser om den hadde blitt kjempe lang. Det hjelper liksom ikke hvor god en serie er. Å melke på det samme om og om igjen for å gjøre serien lang er direkte skammelig. Takk for Breidablikk, gleder meg til resten av bøkene 😊

 8. Jeg leser Sønnavind og den er snart oppi 100 bøker,når skal den ta slutt? Vil egentlig slutte å lese den men er jo artig å få med slutten også etter så mange bøker.

  • Når den tar slutt? Nei si det… Som det står over her fortsetter seriene så lenge folk kjøper, noe annet svar har ikke jeg.

  • Nå må sønnavind avsluttes , kvier meg for å abbonere på flere serier , når den aldri avsluttes , er kjedelig blitt

 9. Hei.Jeg er så spent på hvor lang serien Breidablikk blir?gruer meg til siste boken utgis,det er alltid like trist,nok fordi man blir så gla i alle de vakre gode menneskene som man blir godt kjent med💞🥰Klem fra Hanne

  • Hei, Hanne Berit

   Mine tre tidligere serier har blitt på 30, 30 og 26. Jeg regner med at Breidablikk blir på omtrent det samme … Veldig hyggelig at du liker serien 🙂 Klem fra Trine 🙂

1 Trackback / Pingback

 1. Straks klart for den nye serien Magnolia, en rederiserie fra Sørlandet i 1886. - MinBokverden

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.