Anmeldelse av Jordmor i Nidaros 1 til 5

Den første boken fristet

Som oppsummert i Serieåret 2018, kom det flere nye serier i fjor, og en av de var Jordmor i Nidaros. Ført i penn av debutanten Anita Andersen Strøm, nå akkurat ute med bok 7. Den første boken dumpet gratis ned i postkassen min (siden jeg abonnerer på andre serier fra Bladkompaniet) rundt denne tiden i fjor. Den fristet såpass at jeg leste den relativt kjapt, og nå har jeg lest ut de fem første og tenker at jeg ønsker å dele noen tanker jeg har gjort meg.

En ung kvinnes drøm om å bli jordmor – et hjertevarmt drama om fødsel, liv og død.

Året er 1917. Unge Margrete skal bo hos sin tante i Trondhjem mens hun fullfører jordmorutdannelsen på ærverdige E. C. Dahls stiftelse. Hun aner lite om hva hun har i vente …

Margrete holdt så hardt rundt håndtaket på den lille vesken at knokene hvitnet da hun tok inn synet av den storslåtte, gule murbygningen med den ovale portalen over inngangsdøren. «E. C. Dahls stiftelse» sto det med store, tydelige bokstaver hugget i stein. Der inne kunne hennes håp og drømmer gå i oppfyllelse – eller falle i grus.

Doktor Jonas Bakke ankommer også fødestiftelsen, og alle som møter ham, blir sjarmert av den unge, kjekke legen. Det ingen vet, er at han bærer på en tung sorg …

Mine tanker om de fem første

Margrete vokser opp i Løten, en liten kjøretur unna der jeg selv bor. Hennes store forbilde i barndommen er den lokale fødekvinnen og Margrete blir tidlig klar over at hennes store drøm her i livet er å bli jordmor. Vi følger henne da hun blir ferdig med utdannelsen og reiser til Nidaros for å arbeide som jordmor ved E. C. Dahls fødestiftelse.

Etter fem bøker føler jeg at jeg har blitt godt kjent med Margrete og hennes liv i Nidaros. Hun er en godhjertet kvinne på knapt 20 år som viser faglig dyktighet som jordmor og en omtanke for alle sine pasienter. Hun holder på hemmeligheter, og de har det blitt mange av på bare fem bøker, noe jeg absolutt driver handlingen videre!

Hva gjelder kjærlighet, og det må jo alltid være kjærlighet i en serie, så er Margrete lykkelig forlovet med barndomsvennen Lars Ås, odelsgutten til storgården Ås hjemme i Løten. Men på fødestiftelsen i Nidaros begynner det en sjarmerende doktor ved navn Jonas. Og midt oppi dette finner Margrete ut at hun virkelig trives med å være jordmor ved fødestiftelsen, og det har hun ikke lov til å være om hun gifter seg, for så står det i reglementet.

De fem første er nå lest

Igjennom de første fem bøkene får vi ta del i Margretes hverdag, vi blir kjent med hennes tante Laura og fetter Ulrik, og de andre jordmødrene og sykesøstrene ved fødselsstiftelsen. Handlingen er sjeldent kjedelig, og det skjer til stadighet nye hendelser som alle er med på å dra meg videre. Jeg prøver å gjette hva som gjemmer seg bak en kjellerdør, eller hvilke hemmeligheter personer rundt Margrete skjuler, men må stadig vekk innse at jeg er lagt på viddene – og det liker jeg – for hva er vel kjedeligere enn når man klarer å gjette seg til alt..

Bøkene er godt skrevet og avsluttes til tider litt for spennende, og det var også tilfellet med bok fem. Men noe av det beste er også at handlingen er troverdig, ting Margrete opplever kan faktisk skje, og det bidrar ennå mer til at jeg sluker bøkene. Så nå skal jeg kaste meg over neste bok, og håper at bok syv også dukker opp her snart, jeg får de nemlig fra en venninne og hennes mor ♥

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.