Anmeldelse av Krøniken om Ylva Alm, bok 2 til 15.

Hverdagens travelhet

Jeg satte meg ett mål om å skrive ned mer av hva jeg tenker om de bøkene jeg leser, men det er neimen ikke like enkelt når bøkene avsluttes så spennende at jeg bare må fortsette! Og det hjelper jo heller ikke når hverdagen med to barn, studier, praksis og deltidsjobb tar opp mye av tiden. Tidligere har jeg skrevet noen tanker om den første boka i Krøniken i Ylva Alm, de kan du lese her. Nå har jeg lest ut de neste fjorten bøkene i denne serien som totalt er på 25 bøker, og her kommer noen tanker fra meg om det jeg har lest.

Bilde; Ida S. Skjelbakken https://www.idaskjelbakken.com/kroniken

Hvem er så Ylva og Silje?

Serien handler altså om Ylva Alm, og hennes søster Silje. Søstrene vokser opp på Bjergvin gård i Bratsberg Amt tidlig på 1700-tallet. Mens Silje er tapt i drømmer om ett godt gifte, vakre barn og det perfekte livet hun alltid har sett for seg, er Ylva stikk motsatt. Hun elsker sin søster og foreldre, men lengter ut. Ylvas drømmer ligger ikke mot hverken mann eller barn, men mot det å være fri. Fri til å gjøre og si akkurat hva hun ønsker og tenker. Så når det plutselig står en bemidlet mann fra Kristiania på døren og ber om hennes hånd er vi i gang!!

Gode overraskelser

Denne serien har overrasket meg mange ganger. De enkle løsningene jeg har trodd skulle bli veien videre har visst seg å være helt feil. Nå ønsker jeg ikke å si for mye om handlingen, for de som ikke har lest, men noe må jo røpes.. Ylva takker nei til frieriet. Eller, takker blir vel feil ord å bruke. Hun nekter! Og siden søsterens drøm er ekteskap og hun allerede har ett godt øye til denne frieren får Ylva vridd situasjonen på en slik måte at Silje ender opp som trolovet. Men Ylva selv flykter av gårde, eventyrtrangen tar over og hun reiser mot Sølvdalen. En fortelling hun har hørt fra tjenestefolket om sølvgruvene i Sølvdalen og kvinnen som først gang fant selvåren vekker nysgjerrigheten hennes, kvinnen blir nemlig sagt å være en heks. Og eventyr kan man trygt si Ylva får! Hennes valg er ikke alltid logiske, men en ting er sikkert, hun følger hjertet hele veien. Og hennes friske vesen og fri vilje er det rett og slett herlig å lese om!

Men hjertet går sin egen vei

På sin vei møter hun også en kjekk mann og mystisk mann ved navn Aksel, og for første gang i sitt liv må Ylva innrømme for seg selv at hjertet går sine egne veier. Men at det skal bli enkelt, det har jeg ikke sagt! Datidens misforståelser, med postgang, lange avstander og dårlig dømmekraft gjør at Ylva en dag sitter med ring på fingeren, men den er ikke Aksels..

Når livet tar andre veier

Samtidig følger vi også Silje og hennes liv. Drømmen om å kunne være den perfekte husfrue i ett lykkelig ekteskap med mange barn, vel den er bare med drømmen. Silje får tidlig følelsen av at alt ikke er som det skal med ektemannen. Og når drømmen virkelig knuses må hun raskt innse at kjærlighet og trofasthet, det er vanskelige ord å leve etter. Oppi alt dette viser det seg at fortellingen om heksen Ylva reiser for å finne er nært knyttet til henne og søsterens liv!!

Forfatteren Ida S. Skjelbakken har klart å skape en fengende og spennende serie som jeg gleder meg til å følge fremover! Jeg har stjerner i øynene ♥

Ylva Alm på toget!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.