Anmeldelse av Nattergalen bok 1 og 2.

Det var sensommeren for to år siden jeg fikk høre at forfatteren bak serien Krøniken om Ylva Alm skulle komme med sin andre serie. Ida S. Skjebakken skrev 10 bøker i denne miniserien, Nattergalen, før hun satte punktum i februar 2020. Den første boken kom tidlig høst 2018 og jeg var på ferie i Frankrike da jeg ble gjort oppmerksom på at boken kunne lastes ned fra ebok.no, gratis! Noe jeg da gjorde ganske raskt. Boken ble lest ut langs franske og tyske motorveier på vei hjem fra ferie. Jeg hadde ikke lest hennes første serie, så jeg var helt ukjent med hennes stil og fortellerstemme. Vi kan jo si det så kort som at jeg hadde tegnet abonnement på Nattergalen før vi kom hjem til Norge, og like etter skaffet meg hennes første serie om Ylva Alm også! Nå skal du få lese det jeg skrev rett etter bok to var lest ut.

En endret tilværelse

I Nattergalen blir vi kjent med 17 år gamle Linde som bor med sin far på en husmannsplass i Nes Herred i året 1891. Det er et godt forhold mellom far og datter. Linde lever et skjermet liv på den lille plassen, helt til de en kveld får besøk av to menn. De har noe uoppgjort med Lindes far, og det er tydelig at han ikke har fortalt sin datter alt han driver med. I løpet av minutter blir tilværelsen revet vekk under føttene til Linde, og hun må ta noen drastiske valg som fører henne alene ut på landeveien mot Kristiania og en svært usikker fremtid.

Vaterlands dronning

I den tvilsomme delen av Kristiania, Vaterland, holder Othilie til. Hun er tyve år eldre enn Linde, driver et bordell og dronningen av Vaterland. Hun er en fri sjel, en kvinne som har sett mye av det mørke Kristiania har å by på. Hun er strek og står støtt i egne sko, men viser samtidig mye sider, og spesielt i den andre boken får vi bli bedre kjent med henne.

Plottet er lagt

I den første boken legges et flott teppe for kommende bøker. Vi kommer inn på Linde, og også til dels Othilie. Vi blir kjent med en rekke bipersoner og kartet blir på mange måter lagt. De gode personskildringene jeg alltid leter etter i slike førte bøker er tilstede. Stedene handlingen er fra trer frem og skildres godt. Og ikke minst er det masse tråder å følge videre!
For nå som to bøker er lest ut, hvem er disse to mennene som har kapret en bit av Lindes hjerte? Hvem er egentlig Vandreren? Hva ligger i Othilies fortid, og hvem er denne Bram? Jeg gleder meg til fortsettelsen, bare den snart kommer i postkassen…..

Samlet gir jeg disse to bøkene en femmer på terningen. Her er det mange timers god underholdning og flere vil komme, det er jeg sikker på.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.