Anmeldelse av Trønderroser

Tilbake i 2016 ble Tone Lilleenget By kåret som vinner av Bladkompaniets skrivekonkurranse, og endelig er debutserien hennes her. Trønderroser er en lun og koselig serie om fire unge piker i Trondheim tilbake i 1767.  Vi blir med Marie som desperat leter etter sin storesøster som er borte fra tjenesten hun hadde i Trondheim,  samtidig som vi følger Dora og hennes kusine Mina på jakt etter ektemenn på overdådige ball og vakre sommersteder.

Jeg er en av få som har lest vinnerbidraget fra 2016. Det imponerte meg stort, og jeg forstod med letthet at Tone vant konkurransen. Og jeg skal raskt innrømme at forventningene var skyhøye den dagen jeg satte meg ned med første boka. Tone er en av de som har lest de fleste seriene som finnes, og hun har både historisk utdannelse og skriveerfaring. Jeg forventet både å bli belært i trøndersk historie, men ikke minst virkelig bli underholdt. 

Imponert ble jeg så absolutt, for det er noe med Tones måte å skrive på! Som hennes beskrivelser, slik som at “Mina er vakker som en ny slått mynt, noe hun for øvrig var klar over selv”, eller hvordan “Andor sitt hode dupper som en korkebit i vannskorpa, men humøret var det ikke noe å si på” når han er full.. Eller bare noe så elegant beskrevet  som at “tankene fløy som en hissig mygg sverm”. Rett og slett kvalitet! Og selve historien er det virkelig ikke noe annet enn godord å si om heller. 

Maries søken etter en savnet søster og det varme båndet mellom to ensomme sjeler, rører ved meg.  Det er ikke mange sider som må leses før jeg henger med langs Trondheims veiter på jakt etter en matbit og et sted å hvile! Beskrivelsene av tiden er gode, og byen stiger frem for meg mens jeg leser, selv nesten tre hundre år senere. Kontrasten til Doras trygge og varme hverdag kunne ikke vært større, hvor eneste bekymring er om dansekortet fylles opp på neste ball…

En annen ting som jeg alltid kommer tilbake til når jeg skriver om en bok er dialogene, og denne gangen er jeg nesten stum av beundring. Jeg tok meg selv i å innse at jeg hadde lest trønderske ord og uttrykk, uten å ha lagt merke til det!

Det er kvalitet i denne boka, fra første bokstav til siste punktum, og jeg har elsket hver side! Boken fortjener er klar sekser herfra, og den skal absolutt leses videre! Jeg får si som jeg sa til Tone det minuttet første boken var lest ut; “Da tar jeg bok 2, takk!”

PS; gjett om jeg koste meg da jeg leste boken!?

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.