Miniserien “Gruvearbeiderens datter” kommer på nyåret!

Forsideillustrasjoner av Ida S. Skjelbakken.

Det er Elisabeth Almendingen som står bak serien med handling fra Modum. Serien blir på åtte bøker, som alle kommer ut i løpet av 2023. Den første boken er i salg 10. februar, og har tittelen “Blått gull“. Tittelen avslører bakteppet for historien, nemlig utvindingen av koboltblått. Blaafarveværket på Modum utvant koboltmalm over flere hundre år, malm som ble brukt til å lage blåfarge hovedsakelig benyttet i papir-, porselens- og glassindustrien.

Kort om serien

For Siri Jonsdatter går livet sin vante gang på husmannsplassen Ihlen ved Blaafarveværket, men da hun plutselig får ansvaret for å drive den nye gruvestua, blir livet hennes snudd på hodet. Det er nemlig ikke bare nye arbeidsoppgaver og arrogante direktører hun må forholde seg til, men også den sjarmerende direktørsønnen, Erich Beyer …

«Så du er overbevist om det?» Unge herr Beyer sendte henne et ertende blikk.«Ja!» Siri kjente at hun ble varm i kinnene. Han kunne vel aldri kurtisere henne? Hun slo bort tanken så fort den kom.Hun måtte ikke glemme at han var sønn av en direktør og hun datter av en gruvearbeider!

Seriens andre bok har tittelen Familieforpliktelser

Elisabeth ble intervjuet av Bygdeposten tidligere i desember hvor det blant annet står å lese om hvorfor serien er satt til nettopp 1827. “Årstallet er ikke tilfeldig valgt. Det var da driften ved verket gikk inn i en ny tid, med nye, tyske eiere.” På Wikipedia kan vi lese at denne perioden ble omtalt som Blaafarveverkets storhetstid. Det ble igangsatt omfattende modernisering av bedriften og den ble raskt Norges største industribedrift! Blaafarveværket posisjon i verdensmarkedet var omfattende, og ca 80 % av all koboltblått kom fra deres produksjon. Gruvesamfunnet omfattet rundt 2 000 personer, og en av dem er altså seriens hovedperson, Siri.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.