Et sårt og rørende storgårdsdrama.

Rebekka er 17 år i 1881, foreldreløs og  fattig og har et lidenskapelig ønske om å bli malerinne. En nabo hjemme på Hamar, som var kunstmaler, har gitt henne en del undervisning, og det viser seg at hun har et klart talent. Drømmen er å begynne på malerskole i Kristiania hvor de har en egen klasse for kvinner.

Kjæresten Jens bestemmer seg for å dra til Amerika for å få et bedre liv. Drømmen hans er å få med Rebekka, eller tjene nok penger til at hun snart kan komme etter. Men mormoren, som flytter på kår,  lar henne ikke få lov, hverken til å bli med Jens til Amerika eller begynne på malerskole i storbyen.

Mot sin vilje blir Rebekka sendt til fjellgården Lie i Østerdalen, for å gjøre tjeneste hos slektninger hun aldri tidligere har møtt. Storbonden på Lie tar godt imot Rebekka, men hans hustru, Nicoline, klarer ikke å gi gården en arving, og er blitt en streng og bitter kvinne. Malerdrømmen synes fjernere enn noen gang, inntil en dekorasjons- og rosemaler kommer til Lie for å søke arbeid. 

«– Så dette er altså hva vi har  sagt ja til å ta i hus, sa Nicoline Lie. – Hva slags tjeneste har hun vært i tidligere? 
 De skarpe ordene fikk Rebekka til å skvette. Dette var så visst ikke hva hun hadde ventet. Hjertet dunket i brystet så det måtte høres lang vei. Hun forsøkte å neie, slik hun hadde øvd seg på i tankene, men det ble bare til et klønete kniks. – Jeg har ikke … Jeg er bare sytten. Jeg har bodd sammen med mormor, det har bare vært oss to, stammet hun.»

Serien skrives av Annikki Øvergård, et pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård, og utgis av Cappelen Damm. Illustrasjonene er illustrert av Kjetil Nystuen. Rosemalingen på bøkene er fra rosemaleren Gunhild Sundby. Første bok ble utgitt august 2013, og den 25. og sist boka kom 13. februar 2017. 

Annikki har bl.a. grunnfag i folkelivsgransking og mellomfag i folkeminnevitenskap. I tillegg er hun billedkunstner. Jan Erik er oppvokst på et gårdsbruk i Østerdalen og har arbeidet som journalist i en rekke år, før han ble selvstendig næringsdrivende. Du finner mer informasjon om forfatterne og bøkene på seriens egen hjemmeside.