Ingebjørg Olavsdatter
Skrevet av Frid Ingulstad
Utgitt av Damm mellom 2003 og 2010. Serien ble på 45 bøker.
Utgitt på nytt mellom 2017 og 2020, av NorskeSerier.
Året er 1352. Svartedauden har herjet i Norge og lagt store deler av landet øde. I en utpint bygd i Eidsvoll sogn lever odelsjenta Ingebjørg. Hun er ung, sterk og vakker, men lever i en tid der mennene er få – og ettertraktet.
Ingebjørg er ute og rir i skogen når hun kommer over liket av faren, som har vært savnet siden pestens dager. Blant levningene finner hun tre gjenstander som vil følge henne som en velsignelse – og en forbannelse.
Glemt er alle soger når Ingebjørg svinger seg i dansen med Eirik fra Kolberud. De to forelsker seg og innleder et hemmelig kjærlighetsforhold. Men Ingebjørg vet at moren aldri vil tillate et giftermål mellom dem. Mor Elin har lagt sine egne planer for datteren…
Eirik la henne ned i gresset. – Jeg har tatt makten fra deg, Ingebjørg, sa han og kjærtegnet henne. Du kommer aldri til å vende hugen din til noen annen enn meg. Selv når jeg drar inn til kaupangen, vil du lengte etter meg og drømme om å få oppleve dette igjen. Det kom noe fremmed over blikket hans. – Jeg har trolldomskrefter i meg. Den kvinnen jeg har fått makten over, blir aldri fri fra meg igjen.
Illustrert av Eline Myklebust Madsen.
Denne serien var den første serien hun illustrerte, og da den skulle utgis på nytt ønsket hun å forbedre dem ved å tegne dem på nytt.
Frid Ingulstad har fortalt at inspirasjonen til serien kom da hun oppdaget et middelaldertestament på museeum.
I 2006 ble det utgitt en dramadokumentar av serien, se traileren til den her. Ingulstad har selv uttalt følgende til Aftenposten om filmen:
“Det begynte med at flere og flere lesere skrev på hjemmesiden min at det hadde vært fint å oppleve “Ingebjørg Olavsdatter” på film. De ble ivrigere og ivrigere. En av mine lesere, Unni Bjørneby, som elsker historiske romaner, tok initiativet. Hun satte i gang arbeidet med dramadokumentaren sammen med sin mann og sønnen Magnus som studerte film, foto og regi i Australia. Nå foreligger den halvannen time lange dramadokumentaren med både profesjonelle skuespillere og skuespillerstudenter. Filmopptakene er gjort på Akershus festning, i Middelalderparken i Oslo, på Slottsfjellet i Tønsberg, på Varberg slott ved Göteborg, Marstrand slott, Båhus og Hornberg. Innimellom scenene forteller jeg de historiske fakta og forklarer hva vi ser.”
Omtaler
Det er ingen omtaler ennå.