Kongsdøtrene

Skrevet av Frid Ingulstad

Opprinnelig utgitt av Egmont mellom 1998 og 2000. Serien ble på 14 bøker.

Utgitt på nytt av Damm mellom 2007 og 2008. Denne gangen med en ekstra bok, altså 15 bøker totalt.

Serien lar oss følge livet til 15 kongsdøtre og deres skjebne. Opprinnelig førstebok Ellisiv begynner i år 1043, og omhandler naturlig nok Ellisiv. I nyutgivelsens første bok Ingegjerd starter historien i år 1016, og handler om Ingegjerd. I hver av de enkelte bøkene får vi historien til en ny kongsdatter.

Med mesterhånd fører Frid Ingulstad oss nesten tusen år tilbake i tid. Der kildene tier, er fantasien tatt til hjelp – under forutsetning at det kunne ha skjedd. Mye har forandret seg siden Ellisiv levde, elsket og led – både lovene, synet på menneskeverd og synet på kvinnen. Men menneskene er de samme, styrt av lidenskaper og drifter, hat og kjærlighet.

Serien ble illustrert av Kristin Nygård.

Serien er oversatt til engelsk og polsk.

Opprinnelig utgave på 14 bøker er også utgitt som innbundet utgave.

Opprinnelig førstebok

Det er Kiev, 12de dag sommer i året 1043. I sitt tårnværelse på slottet i Kiev står nitten år gamle Ellisiv med blussende kinn og stirrer opprømt ut av vinduet. Et vikingskip med forgylt dragehode i baugen har nettopp vist seg nede på elven Djnepr. Skipet tilhører Harald Sigurdsson, bror av Hellige Olav, og han har kommet hit til Kiev for å be far om hennes hånd.

Hun tørket tårene og løftet hodet. Nå hadde hun felt tårer nok! Det var bare sjalusi. Den åt seg inn i kroppen hennes som giftormer. Hun fant ham alene i den store hallen.
– Far, kan jeg få tale med deg? Jaroslav så opp og nikket medfølende. Han visste at Ellisiv hadde fått den vonde nyheten.
– Jeg har bestemt meg, sa hun fort. – Jeg sier ja. Jaroslav stirret uforstående på henne.
– Men Jelisaveta, utbrøt han. – Har du ikke …
– Jo, jeg har hørt alt sammen, avbrøt hun ham, – og jeg har bestemt meg. Harald Sigurdsson er av de menn som må ha en kvinne, og jeg vil at bryllupet skal stå så fort som mulig.

Ny førstebok

I Sveariket sitter unge Ingegjerd, datter av kong Olof, og drømmer om den norske kongen Olav Haraldson. Hun har aldri truffet ham, men etter hva ryktene sier, er han både modig og vakker. Ingegjerd blir besatt av tanken på å ekte Olav, men faren hennes har helt andre planer. Han vil gifte henne bort for å befeste en fredsavtale med en russisk storfyrste. Astrid, Ingegjerds søster, håper faren vil velge fyrsten i Kiev, for hun er selv interessert i den norske kongen.

 

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Kongsdøtrene”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.