Lass-jenta

Skrevet av Berit E. Sandviken

Utgitt av Damm mellom 2004 og 2008. Serien ble på totalt 34 bøker.

Dokken i Eidsvoll tidlig på 1800-tallet.

Sagmester Olsens datter er seksten år den sommeren hun rømmer hjemmefra. Barbra bærer på en farlig hemmelighet hun ikke kan dele med noen. Hun vet bare at hun må forlate barndomshjemmet for alltid. Barbra drømmer om å bli lassjente. Hun vil kjøre plank til Christiania, som ingen kvinne har gjort før henne. men en enslig ungpike er et ettertraktet bytte på øde landeveier og tvilsomme vertshus…

“Sitter du her og sier at du skal bli lasskjører? Er du liksom lassjenta Barnra fra Julsruddalen? Jenter kjører ikke lass, skjønner du vel,” sa han med medlidenhet i stemmen.
“Bare vent. Je skal få meg hest sjøl,” sa hun fast.
“Du skrøner, jente. Du er altfor pen til å drive med kjøring”.

Lasskjøring var en omfattende geskjeft på bygdene på den tiden, og Barbra gav seg i kast med i det hardbarkede, mannsdominerte miljøet som lassjente. De mange verkene i distriktet leverte så vel trevirke som gull, kobber, glass og jern. Siden Barbra vokste opp ved Bernt Ankers sagbruk i Julsruddalen, ble hun den første jenta som kjørte planker fra industristedet Eidsvoll til oppsamlingstomtene på havna i Christiania.

Bøkene ble illustrert av Erlend Tønnesen

Berit Elisabeth Sandviken vant i 2002 forlaget Damm sin skrivekonkurranse, med bidraget om Barbra. Forlaget laget også en trailer fra første bok, se den her.

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Lass-jenta”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.