Storgården Jellerød

Skrevet av Elin Haugli

Utgitt av Cappelen mellom 2007 og 2009. Miniserien ble på totalt 9 bøker.

I 2023 kom det ut en ny serie av samme forfatter, som i hovedsak bygger på denne. Les mer HER.

Østfold i 1870. Romanserien følger familien på storgården Jellerød, hvor Paal Martin og Myrna-Marie bor sammen med odelsgutten Jostein. Den følger også Jenny og hennes farløse datter Thea, som snart får erfare at det er forskjell på fattig og rik.

Den dramatiske storgårdsserien fra Østfold begynner i 1870 med fødselen til odelsgutten Jostein. Det var stor forskjell på fattig og rik, noe horungen Thea smertelig skal få erfare. Sladder og ondskap, kjærlighet og sorg; alt er med i fortellingen som forfatteren skildrer med følsomhet og varme.

Thea følte det som om hjertet skulle briste. Hun visste ikke at det å være en forbannet horedatter kunne gjøre så vondt. Hjemlengselen rev i henne, og til alt overmål måtte plageåndene minne henne på at hun hvert øyeblikk måtte inn og fremsi et bud for presten. Hun skjulte ansiktet i hendene og gråt ut all sin fortvilelse mens hun inne i seg tryglet herr Jellerød om å hjelpe henne ut av knipen.
– Hva er det som foregår her, Irmelin? hørte hun i det samme en stemme spørre.
Thea trodde det var fantasien som spilte henne et puss. Stemmen var så klar som den lyse dagen, men hvorfor Irmelin …
Hjertet stoppet nesten i brystet da hun løftet blikket og oppdaget storbonden i egen levende person stå foran henne.

Forsidene ble illustrert av Ragna Lise Vikre.

 

Nyutgivelsen

Våren 2023 kom nyheten om en ny serie kalt “Drømmen om et annet liv”. Kort tid etter var det flere erfarne serielesere som mente at serien hørtes kjent ut. Og kort tid etter kom følgende informasjon fra forlaget:

Dersom du synes noe av handlingen i Drømmen om et annet liv høres litt kjent ut, kan det godt stemme! Elins nye serie er nemlig basert på Storgården Jellerød, som utkom i 2007 og ble på ni bøker. Du kan imidlertid ikke starte rett på bok 10 i Drømmen om et annet liv dersom du har lest Storgården Jellerød tidligere, da vil historien slett ikke henge sammen. Elin har nemlig skrevet helt om på hele serien! Det er flettet inn nye kapitler, vinklinger og episoder, og det som før var en fengslende serie på 9 bøker, har nå blitt en ENDA MER fengslende serie på 18 bøker!

Baksiden på boken:

Engholt, 1870: Jenny har født datteren Thea utenfor ekteskap. Etter hvert går ryktene om at det hviler en forbannelse over husmannsplassen hvor de bor, og folk flykter unna.

Fra den fattigslige stuen kan de se opp til praktgården i bygda. Storbonden er vennligheten selv og prøver å hjelpe dem, men sladderen går. Hvem er egentlig Theas far?

Det finnes imidlertid en mann som har noe å skjule. Men den som vet svaret, tør ikke annet enn å tie.

Bryllupsforberedelsene var i full gang.

– Tenk at vi snart blir mann og kone, utbrøt Edel.

Hans‑Kristian kjente hvordan hjertet sank i ham. – Men tenk om jeg slett ikke er den du tror?

– Det er du, smilte hun. – Er det noen jeg stoler på, er det deg.

Hvordan skulle han få fortalt henne sannheten? Ikke bare trodde hun at han var uskyldsren, han var antageligvis far også. Til en liten jente på fire år nede i Smaalenene.

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Storgården Jellerød”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.