Jeg ville prøve ut noe nytt i sammenheng med fb gruppa mi Romanserier – Lev I En Annen Verden En Stund,og tenkte det kunne være interressant å høre “stemmen” til flere av leserne i gruppa mi, ved å intervjue dem. Dette luftet jeg i gruppa mi, og det var flere som ville bli med på dette. Mitt første intervju ble med Anne May Lea Kvernmoseter, hun har vært medlem i gruppa mi siden 25 september 2016 🙂 Tusen takk for at du stiller opp på dette, selv om dette er noe helt nytt jeg prøver ut. Setter stor pris på det 🙂
Anne May har gitt noe utrolig bra svar på spørsmålene jeg sendte henne. Hun har lest bøker i over 30 år, og har derfor lest mange av romanseriene som er gitt ut. Hun har valgt å ta frem to serier hun har likt ekstra godt, selv om det var vanskelig for henne å bare velge to 😁
Hun har valgt å skrive om Seterliv og Fire Søsken.
Seterliv er skrevet av Dorthe Erichsen, og er en serie som pågår nå, vi vet ikke hvor lang denne serien blir enda, men til nå har det kommet 21 bøker. Første bok i serien ble utgitt i 2015 av Bladkompaniet.
Fire søsken er skrevet av Willy Ustad, første bok i serien ble utgitt i 1992 av Bladkompaniet, og ble avsluttet i 2001. Serien ble på 42 bøker. Første bok i denne serien, “Tyskertøs” ble også satt opp som et teaterstykke i 2009.
Under her kan du lese litt om Anne May sine anbefalinger og tanker rundt seriene.
Litt om Anne May :
1. Hvor mange pågående serier leser du nå?
Leser Seterliv, Perlemor, Sagmesterens barn, Eikegården, Skjebnestier, og på en måte Sønnavind…dvs, den er litt på pause,lest de første noenogfemti, men samler opp resten 🙂
2. Vet du hvor mange komplette serier du har lest?
Usikker, sånn rundt 25 + kanskje, som er ferdigskrevne. Har lest serier i 30 år, så har kommet ut av tellinga 🙂
3. Hva føler du en romanserie må inneholde, for at det skal bli en serie du vil fortsette å lese?
Den må inneholde personer som jeg tror på, altså ikke tomme og overfladiske karakterer uten feil og mangler, og så setter jeg stor pris på korrekthet i henhold til historie og omgivelse-beskrivelser. Den må ha et tema, hvorvidt temaet er stort og veldig synlig, eller mer intetsigende og skjult, så må det være en liten rød tråd der en plass, og det er greit med noen “mysterier” Ikke avsløre alt for fort.
Spørsmål om pågående serier :
1. Av de pågående seriene, hvilken er din favorittserie? Nevn 1 😉
Veldig vanskelig å svare på, jeg leser flere pågående, men drar fram Seterliv.
2. Hvorfor er det akkurat Seterliv du har valgt som en favoritt? Hva er det som fenger degmed den serien?
Serien har vokst på meg, jeg likte den fra starten av, men da var den ikke favoritten, men den har bygget seg opp, den har noen tråder som jeg vil vite mer om, følge både bakover og framover. Noe tror jeg at jeg har gjettet meg til, andre er jeg mer usikker på, det blir uansett spennende å følge videre. Jeg liker også at det er et tett samfunn på en måte, ingen vidstrakte reiser, ingen typiske maktpersoner og maktballanse, bare fredelig dagligliv i ei lita bygd med troverdige personer og konflikter, drama og hendelser som også er reelt i forhold til tidsepoke og persongalleri.
3. I Seterliv, hvilken karakter/hvilke karakterer er det du liker best å lese om, og hvorfor?
Tja, det er en serie hvor personene er mer viktige sammen, enn hver for seg…på en måte. Ingebjørg Svartlia er seriens hovedperson, og hun er ei arbeidsom, flott og jordnær ungjente fra et lite småbruk. Jeg liker godt å følge henne, men også søsteren hennes Ragnhild, samt venninnen, storbondedatteren Birgit som får barn utenfor ekteskap, bygda nye jordmor, kontroversielle Hanna. Serien omhandler mange sterke kvinner….og deres menn.
4. Hvilke følelser har denne serien klart å vekke i deg?
De fleste serier vekker følelser, denne også, den har vekket nysgjerrigheten…ikke vet jeg om det kan defineres som en følelse, men irritasjon over et par teite mennesker i serien, sorg over unge mennesker som dør, men aller mest en tilfreds følelse…dette tror jeg på liksom, fordi serien virker så naturlig og virkelighetsnær.
Så noen spørsmål om komplette serier 😁
1. Hvilken komplett serie er din favoritt? Jeg vet det er vanskelig, men nevn 1 😉
Ja, det er utrolig vanskelig, fordi seriene er så ulike. Og jeg har igrunn flere favoritter, men skal nevne en som ikke blir nevnt så ofte, så da sier jeg 4 søsken, som er en av de store favorittene mine.
2. Hvorfor er det Fire Søsken du valgte som din favoritt?
Den ble tidlig en favoritt, begynte å lese den fordi jeg alltid har vært opptatt av krigshistorie, spesielt vår egen fra 2 verdenskrig. Og 4 søsken startet nettopp med 2 verdenskrig. Og jeg syns det var veldig interessant at en av “taperne” altså en såkalt tyskertøs ble framhevet og ble bokens hovedperson/heltinne. Serien var for meg en stor overraskelse, i form av at den var rimelig anderledes enn andre serier jeg har lest, mindre “romantisk” mer virkelighetstro, den gir en god del informasjon om Norge etter krigen, hva som skjedde, hvordan Norge ble gjenoppbygget, politisk maktkamp og teknologisk utvikling. Og bak i hver bok er det noen sider hvor det gis informasjon om bakgrunnen til handlingen i bøkene, og det likte jeg også svært godt.
3. Hvilken karakter/hvilke karakterer fra Fire Søsken likte du best å lese om? Og hva var det du likte så godt med karakteren(e)?
Lea Karlsbru, som 16 år gammel føder en “tyskerunge” Hun blir skamklipt og satt i leir og avhørt etter krigen, de forsøker å ta barnet i fra henne, alt dette fordi hun ble forelsket i en tysker. Hun blir utstøtt av samfunnet, men klarer å reise seg igjen, begynner i det små og oppnår etterhvert respekt som annerkjent avisjournalist. En sterk kvinne som vi følger gjennom hele bokserien.
4. Følte du at serien hadde nok bøker når den ble ferdig? Eller ble den for kort/for lang?
Faktisk en av de (få) seriene jeg føler var akkurat passe lang. Den hadde en tydelig begynnelse og en helt grei slutt.
Og til slutt :
1. Hvorfor leser du romanserier, og vil du anbefale andre å lese romanserier? Hvorfor?
Hvorfor jeg leser romanserier? Si det, jeg leser omtrent alt mulig, fra tegneserier til leksikon…jeg MÅ ha noe å lese på i nærheten. Romanserier leser jeg fordi de er underholdende og lettleste, samtidig så har de fleste serieforfattere gjort skikkelig og god historisk research, som gir kvalitet på historiene, sånn i tillegg til kvantitet. Og det er noe jeg setter stor pris på. Og ja, jeg vil anbefale andre å lese romanserier. De har et språk og en “tetthet” i linjene som de fleste klarer å følge med i, selv med litt konsentrasjonsvansker og lettere lesevansker. Allikevel er språket såpass ekte at det ikke blir for enkelt for oss som ikke har slike utfordringer 🙂 I tillegg så finner man veldig mange ulike problemstillinger, handlinger, tidsepoker i romanseriene, de er veldig ulike, så de fleste vil nok finne noe som fenger deres egne interesser og lesepreferanser 🙂
Vær den første til å kommentere