Serieintevju med Tone

Denne gangen er det Tone Loeng som har svart på noen spørsmål jeg har laget. Tusen takk for at du tok deg tid, Tone, og takk for bildene du sendte så jeg kunne bruke dem her inne 🙂

Tone er et kjent fjes for mange, hun er nok den i Norge som har lest flest romanserier, og som kan mest om dem. Hun må ha en klisterhjerne uten like når det kommer til romanserier! Er ikke mye hun IKKE kan svare på om man spør henne om romanserier 🙂 Hun var også drivkraften i det siste boktreffet vi hadde i Trondheim, i regi av gruppa mi Romanserier-Lev I En Annen Verden En Stund , så tusen takk for all hjelpen der! Du er unik!

Tone hadde nok litt problemer med å bare plukke 2 favoritter å svare på spørsmål om, og hun har klart å snike inn litt av hvert i svarene sine, hehe 😉  MEN, hun har valgt å svare på spørsmål rundt Bente Pedersen sin komplette serie Trollkvinne, og Ida Skjelbakken sin pågående og nye serie , Nattergalen . 🙂

 

Tone sammen med forfatter av serien Trollkvinne, Bente Pedersen
Tone sammen med forfatter av serien Nattergalen, Ida Skjelbakken

 

Tone er ikke bare en ivrig leser, hun er også veldig dyktig med strikkepinnene! Hun har også klart å kombinere disse to interessene sine, romanserier og strikking, og laget ei bok om kofter som er inspirert av romanserier. Hun har blitt inspirert av serier, og laget mønstre som kunne brukes til å strikke flotte kofter. Boka heter Sagakofter, og denne kan man kjøpe hos Embla Forlag , boka er illustrert av Ida Skjelbakken , og designet har Kjetil Nystuen ordnet. Tone kan også fortelle at rundt juletider kan du kjøpe enkeltoppskrifter fra denne boka, på nettsiden hennes, Tonesendesign , så hvis man ikke vil kjøpe ei hel koftebok, så kan man velge ut noen favoritter der inne om ikke lenge 😀

 

 

Så er det over til spørsmålene og svarene 🙂

 

1. Hvor mange pågående serier leser du nå?
Jeg leser 28 stykk av de som pågår nå. Jeg leser alltid de 3 første bøkene i en serie før jeg bestemmer meg om jeg skal gi den opp eller ikke. Nå har jeg blitt mye flinkere til å kutte siden jeg ikke samler alle seriene lenger. Jeg slutter å kjøpe de som jeg ikke tenker å lese. Før kjøpte jeg likevel, men seriesamlinga har blitt for stor, så jeg har begynt å selge unna.

 

2. Vet du hvor mange komplette serier du har lest?
Jeg har lest siden jeg var 8 år, så jeg har lest alle utenom Lokketoner, Jordmoren og Hjertets røst – de skal jeg kose meg med når noen av de pågående er ferdige. Skulle egentlig starte da Jordmoren var ferdig, men så kom Lokketoner og da var det like greit å vente. Nå har jeg jo alle 3 å kose meg med. Har lest de 5 første av Lokketoner og den er virkelig lovende.

 

3. Hva føler du en romanserie må inneholde, for at det skal bli en serie du vil fortsette å lese?
En serie må ha komplekse karakterer, mystikk, godt og variert språk og ha gode skildringer. Gjerne også noe overnaturlig. Det viktigste av alt er det historiske bakteppet, det må være noe som interesserer meg og gjør meg nysgjerrig. Jeg leser ikke romanserier for å slappe av, men for å få brukt hodet, så det må være en del tråder i historien. Jeg liker heller ikke at det blir for rosenrødt, det må være drama, og gjerne litt dystert for å holde meg i historien.

 

4. Har du selv vurdert å skrive en romanserie?
Tanken har vært der, men jeg går alltid all in når jeg skal realisere idéer jeg har, så tiden får vise om det blir en realitet. Om man skulle være god nok til å bli antatt, så krever det at man tar seg tid til å skrive, selv på dager hvor man mangler all inspirasjon og har helst lyst til å chille med Netflix.

 

5. Har du tid til å lese like mye nå som før, med tanke på strikkebøkene du selv lager?
Nei, langt i fra. Det blir mest på senga før jeg sovner. Også har jeg alltid bok i veska, så når andre sitter med telefonen, så leser jeg. Jeg er veldig god på å utnytte tiden, så jeg får alltid sneket inn litt lesetid. Liker helst å lage middag som trenger lang koketid, så får jeg lest litt samtidig. Ellers er jeg blitt en kløpper på å gå tur og lese samtidig.

 

6. Fortell gjerne litt om inspirasjonen din til å lage Sagakofter, hvordan var denne prosessen for deg?
Inspirasjonen kom med Nattmannens datter da jeg begynte å tenke over at liljekonvall gikk igjen i serien. Det var litt som å åpne en sluse, plutselig flommet det på med idéer til hver serie jeg leste og det har egentlig ikke slutta. Det kommer stadig nye idéer, så mulig vi snakker om en Sagakofter 2 og 3 her. Å lage Sagakofter var som en drøm. Alle de hyggelige møtene med våre alles kjære forfattere, og spesielt når man møter de i en privat setting. Jeg har vært hjemme hos mange av de og det er bare en ting å si, det var som å møte en gammel venn. Det største var jo dronninga, Margit Sandemo. Å sitte ved Margit sitt kjøkkenbord og prate om alt mulig var stort, og noe jeg aldri glemmer. Jeg var jo heldig og hadde et forlag som var med på idéen. Her må det jo nevnes at Bjørg Vollan, forlagssjef hos Embla Forlag var markedssjef hos Bladkompaniet når Isfolket, Raija, Hanseatene, Livets døtre, Morgan Kane og Fire søsken kom ut, så hun syntes jo dette var veldig gøy, da hun den dag i dag har kontakt med mange av forfatterne.

 

 

Spørsmål om pågående serier :

 

1. Av de pågående seriene du har lest, hvilken er din favorittserie? Nevn 1 😉
Kjipt å bare nevne en, men her må jeg bare si Nattergalen.

 

2. Hvorfor er det akkurat  Nattergalen du liker best? Hva er det som fenger deg?
Nattergalen har alt det jeg vil ha. Det dystre, det mystiske, det overnaturlige, humor, godt og variert språk og enormt gode skildringer. Jeg liker livets skyggesider og det kommer godt frem her.

 

3. Fra  Nattergalen, hvilken karakter/hvilke karakterer er det du liker best å lese om, og hvorfor?
Othilie digger jeg. Hun representerer alt det jeg liker med en kompleks karakter. Hun er sterk, men har sine myke sider og en historie å fortelle som det er verdt å lytte til. Hun gir blanke i hva folk synes om henne og går sine egne veier. Også er det jo denne mystiske Vandreren som vi ble litt mer kjent med bok 2. Lurer muligens på om han slår Elias i manne-konkurransen.

 

4. Hvilke følelser har Nattergalen klart å vekke i deg?
Alt. Jeg har ledd, vært redd  og hat empati med Linde, følt styrken og sårbarheten til Othilie. Jeg har heiet på de når de klarer noe.

 

 

Spørsmål om komplette serier :

 

1. Hvilken komplett serie er din favoritt? 
Det er bare én som troner øverst hos meg, Trollkvinne.

 

2. Hvorfor er det akkurat Trollkvinne som er din favoritt?
Nest etter Margit har jeg vært überfan av Bente Pedersen og da Trollkvinne kom visste jeg at her er den viktigste serien jeg noen gang skal lese. Det historiske bakteppet i Trollkvinne måtte komme og det er bare en forfatter som kunne skrive akkurat den historien. Det er vondt, tragisk, dystert, nært, sårbart og viktig. Viktig fordi det fortsatt den dag i dag foregår heksejakt i en eller annen form. Det skal til så lite før et rykte oppstår. Det er ikke skrevet nok om heksebrenningene i Finnmark og hvordan små steder ble nesten til rene mannssamfunn. Bente er helt rå på å formidle følelser, så det er definitivt den serien hvor jeg har grått mest. De små lysglimtene av hverdagslykke inn i mellom gjorde at jeg trakk på smilebåndet hver eneste gang. For selv om de hadde trusselen over seg fant de noe å glede seg over.

 

3. Hvilken karakter/hvilke karakterer fra Trollkvinne likte du best å lese om? Og hva var det du likte så godt med karakteren(e)?
Magdalena, Kirsten og Jens. Magdalena for den hun var, sterk, klok og så folk for hva de var, selv om hun hadde en vrangside av og til. Kirsten fordi hun var et morløst barn som sugde til seg oppmerksomhet og som ikke visste hva hun gjorde. Jens fordi han var en mann med stor M, litt rå, men sårbar. Komplekse karakterer som det var helt umulig å ikke bli glad i.

 

4. Følte du at Trollkvinne hadde nok bøker når den ble ferdig? Eller ble den for kort/for lang?
Akkurat passe hvor jeg følte at historien var over når siste side var lest.

 

Og til slutt :

 

1. Hvorfor leser du romanserier, og hvorfor vil du anbefale andre å lese romanserier?
Jeg leser for å bruke hodet mitt og for å dras inn i et annet univers. Om du ikke har begynt å lese, så nøl ikke, det er alltids et eller annet univers som vil fange deg inn. Noen bruker det som avslapping, noen for å få brukt hode det er noe der ute for enhver smak, fra det lette til det mer tyngre. De som fnyser over sjangeren kan ta seg en bolle for de har garantert aldri kommet lenger enn baksidetekst.

=Mimsdal=

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.