Året er 1905. Elise er 18 år og arbeider på et spinneri ved Akerselva. Sammen med lillesøsteren Hilda forsørger hun familien på seks. Moren er syk og sengeliggende, mens faren holder seg mest ved ølstuene. I etasjen under dem bor Johan, den sterkeste og kjekkeste gutten på Sagene. Han og Elise er barndomsvenner – og kjærester. En sprengkald januardag finner Elise en liten gjenstand i snøen. Den hendelsen får dramatiske følger for hennes og Johans liv.

Johan stirret på nålen et øyeblikk, så rettet han blikket mot henne.
– Hvor fant du den?
Like utenfor her. Jeg er så redd for at noen skal tro jeg har stjålet den. Hva synes du jeg skal gjøre med den? Skal jeg gå til politiet? Eller til direktøren? Kanskje det er datteren hans som har mistet den?
Johan sto i tanker en liten stund, så stakk han nålen i sin egen lomme.

Serien begynner med unionsoppløsiningen og tar oss med år fremover. Serien er Norges mest solgte og skrives av Frid Ingulstad, illustreres av Erlend Tønnesen og utgis av Cappelen Damm. Cappelen Damm har laget en trailer fra første bok, som en smakebit, se den her. Første bok ble utgitt i februar 2005. Det er ukjent hvor lang serien blir.

Frid er født i Oslo i 1935, har vært radiotelegrafist og flyvertinne, men det var forfatter hun skulle bli! Det har blitt over 160 bøker, alt fra barnebøker, nissebøker for små og store, til fakta, dokumentar og historiske romaner. Frid elsker å skrive, og trives best når hun får sitte ved en pc og dikte. 

I tillegg til Sønnavind har Frid også skrevet seriene Ingebjørg Olavsdatter (2003), Ildkorset (2001) og Kongsdøtrene (1998). Ingulstad elsker å skrive, og trives når hun får sitte ved en pc og dikte. Hun er også veldig glad i å møte leserne sine, og har flere ganger arrangert vandringer langs Akerselva i Elises fotspor.

JENSINE

Det er utgitt en tilleggsbok til serien, Jensine, som er «ført i penn» av Eline, hvor hun skriver historien til sine foreldre, les mer om den her. 

Forfatterens forord: «Kjære leser. Denne lille boken handler om foreldrene til Elise Ringstad, hovedpersonen i serien «Sønnavind». Den beskriver moren, Jensines, avskjed med familien på Ulefoss i 1886 – da hun som ung jente må forlate dem for å søke seg tjeneste i hovedstaden. Reisen til Kristiania utvikler seg til å bli noe helt annet enn både Jensine og foreldrene hadde tenkt seg. I diligencen sitter nemlig en mørkhåret matros fra dampskipet S/S Elise, en storsjarmør,  lysten på eventyr. I tillegg opplever passasjerene et alvorlig drama under overnattningen i Nordagutu. I serien «Sønnavind» skriver Elise sin første bok – en novellesamling – under pseudonym, men blir oppfordret av forlaget til å skrive en bok under sitt eget navn. Den handler blant annet om hvordan hennes foreldre traff hverandre.
Jensine er altså Elise Ringstads bok. Noen av leserne vil kanskje kjenne igjen innholdet etter å ha lest føljetongen i ukebladet Hjemmet for tre år siden, men mange har etterlyst den uten å få tak i den. Derfor at forlaget Damm bestemt seg for å gi ut Elines egen fortelling om Foreldrene på denne måten.» Frid Ingulstad – September 2007

Baksideteksten på boken: «Jensine er 17 år, og eldst i en stor søskenflokk. Nå må hun ut av «redet» og tjene til livets opphold. Tanten og onkelen har lovet å ta seg av henne, og har skaffet henne post hos en bra familie. Det er langt fra hjemstedet, Ulefoss, og til Kristiania, og Jensine er redd hun aldri skal få se familien sin igjen. Hun lover faren å skikke seg vel, men allerede på ferden inn til den store byen møter hun sin skjebne…
Hun tok mot til seg – Hva heter du egentlig?
Nå lo han hjertelig. – Har jeg ikke sagt det? Da var det sannelig på tide. Jeg heter Mathias Løvlien. Og du heter Jensine Ulrikke Nielsen.
Hun så forbløffet på ham. Igjen kom denne følelsen over henne at det var noe uvirkelig over ham. Først plystrer han melodier hun kjente og elsket, og nå visste han navnet hennes.»