Tirsdagstitten 22 – Sagaen om Isfolket

Tirsdagstitten er en spalte som naturlig nok kommer på tirsdager. Målet er å hente frem en ny serie, og presentere den for dere lesere. Håpet er at nettopp du vil kommentere og si noen ord om serien dersom du har lest den. På den måten blir serienes informasjonsside opplyst langt utover hva jeg klarer alene ? Kanskje klarer jeg også å hente frem en serie du ikke har sett før, og dermed pirre nysgjerrigheten din!

SAGAEN OM ISFOLKET

Silje Arngrimsdatter var bare sytten år da pesten drepte alle slektningene hennes i 1581. Utsultet og forfrossen, og med to foreldreløse småbarn å ta hånd om, nærmet hun seg likbålene utenfor Trondhjem for å få litt varme i kroppen. Underlig nok var det bare én som hjalp Silje i nødens stund – en mann av Isfolkets ætt som Silje fant dyrisk og skremmende – og underlig tiltrekkende på samme tid…

Litteraturhuset i Oslo sommeren 2010. Margit Sandemo er i Norge og forteller om starten på serien som definerte seriesjangeren.

“Jeg fikk forespørsel fra Bladkompaniet om å skrive en slektsserie, men sa absolutt nei i et par år. Vakre damer som går på ball og rir med flotte kavalerer er ikke noe for meg. Men så fikk jeg se et kirkemaleri fra Småland i en avis, hvor en djevel sto bak en kvinne, og på et kvarter hadde jeg tenkt ut de tre første bøkene i Sagaen om Isfolket. Jeg spurte forlaget om jeg fikk lov å bruke overnaturlige elementer i serien, men fikk blankt nei. Da blir det ingen bøker, sa jeg”

Sandemo forklarte videre at det egentlig var meningen at Sagaen om Isfolket bare skulle bli på seks bøker til sammen. Siste punktum ble derimot satt etter hele 47 bøker!

Sagaen om Isfolket er en gripende krønike som oppfordrer leseren til å åpne sitt sinn for nye tanker og muligheter, til å oppleve den utrolige rikdommen vi alle har i vår fantasi. Handlingen utspiller seg hovedsakelig i Norge fra 1500-tallet og frem til i dag.

Kampen mellom det gode og det onde er den røde tråden i hele Isfolkets historie, med spennende innslag av mystikk, kjærlighet, hat og oversanselige fenomener. Ikke minst er det historien om en særpreget og fargerik slekt. Det er kanskje derfor denne norske serien har oppnådd en slik utrolig popularitet i alle land den er utgitt. Hittil er 20 millioner bøker om Isfolket spredt utover Europa.

Serien er altså skrevet av seriedronningen Margit Sandemo, illustrert av Svein Solem og utgitt av Bladkompaniet mellom 1982 og 1989. Serien ble på 47 bøker. Senere utgitt i innbundet og i jubileums utgave, og de fire førte bøkene finnes som lydbøker. Det er laget et smykke, inspirert av den betydningsfulle alrunen. Serien er opprinnelig skrevet på svensk, og er oversatt til dansk, norsk, islandsk, finsk, polsk, ungarsk, tysk og engelsk.

Mer om Margit Sandemo

Margit Sandemo er født 23. april 1924 på Østre Toten, datter av forfatteren Anders Underdal.  Hun er oppvokst i Sverige og skriver på svensk. Hun flyttet tilbake til Norge i voksen alder. Margit giftet seg i 1946 med Asbjørn, og de var gift inntil han døde i 1999.

Hun debuterte som forfatter i 1964 og har siden den gang skrvet nærmere 200 bøker. Hun er Nordens mest solgte forfatter. Bokseriene hennes er også utgitt i Polen, Tyskland og Ungarn. 36 millioner bøker har i årenes løp gått ut fra trykkemaskinene!

Hun er forfatteren bak Sagaen om Isfolket, Heksemesteren, Sagnet om Lysets Rike, De svarte ridderne, Blålys!, Trollruner og Kiaras saga. Hun har også gitt ut 39 bøker i serien Margit Sandemos beste føljetonger. I tillegg har hun skrevet en rekke frittstående bøker.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.